29 februari 2008

Häxtävlingen


Häxtävlingen är skriven av Eva Ibbotson. Den handlar om trollkarlen Arriman den avskyvärde, den vita häxan Belladonna och den föräldralösa pojken Terence.
En dag upptäcker Arriman att han har fått ett vitt hårstrå. Han säger att det är slutet. Han är en känd ond trolllkarl. Hans betjänt Lester kommer på att han kan gifta sig. Då kan han skaffa en trollkarlsbaby och vara säker på att det finns någon som kan ta över efter honom. Först blir Arriman arg och hittar på en massa olika hemska saker som en häxa skulle kunna göra om han gifte sig med henne, men efter tio minuter förstår han att det är en bra idé. Det bestäms att det ska ordnas en tävling mellan Todcasters häxor. Den som utför den svartaste häxkonsten vinner och får gifta sig med Arriman. Med i tävlingen är Mabel Wrack, Ethel Feedbag, Mor Blodtopp, Nancy Shouter, Nora Shouter, Madame Olympia och Belladonna. Belladonna är en vit häxa, men hon ställer ändå upp.
Alla svarta häxor har famulussar. Det är en sorts djur som hjälper dem med trollkonsterna som de ska utföra. Vita häxor har inga famulussar.
En dag träffar Belladonna den föräldralösa pojken Terence som bor på ett barnhem. Hon får veta att han har en liten mask som heter Rover. Belladonna berättar för Terence om tävlingen. Terence vill göra allt han kan för att hjälpa henne. När Belladonna håller i Rover kommer den elaka Husmor från Terence barnhem ut. Belladonna lyckas rota fast Husmor i marken. Belladonna blir jätteglad, eftersom det är svart magi. Hon kommer på att Rover kan vara hennes famulus. Terence går med på det och får följa med till Todcaster för att ta hand om Rover.
Sedan börjar tävlingen och boken blir ännu mer spännande än den var innan.
Boken är jättebra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar