16 februari 2008

Mina absoluta favoritböcker

Jag läser många olika typer av böcker, men jag tycker bäst om fantasy. Mina absoluta favoritböcker är Harry Potterböckerna, Den mörka materian och Carole Wilkinsons böcker Drakväktaren och Purpurdraken.
Jag ska inte skriva så mycket om Harry Potterböckerna, eftersom de flesta känner till dem. Jag älskar dem i alla fall, både att läsa och att lyssna på som hörbok när Stephen Fry läser.
Den mörka materian är skriven av Philip Pullman och handlar om Lyra. Hon lever i en annan värld, där människor har daimoner, delar av själen som vandrar omkring i form av olika djur. Lyra bor på Jordan College i Oxford. Hennes daimon heter Pantalaimon. En dag kommer hennes farbror, lord Asriel till Jordan College. Där visar han bilder av Norden. I Norden kan man se en annan värld, i ett helt annat universum. Han visar även bilder av Stoft (det är någonting som vissa människor uppskattar, men som kyrkan är jätterädd för). Till Oxford kommer det slukare. De tar barn och för dem till Norden. Lyras bästa vän, kökspojken Roger blir tagen av dem, och Lyra följer zyjenarna för att rädda alla barn som slukarna har tagit. Under resten av böckerna får man följa Lyra och Pantalaimon på deras fortsatta äventyr. Böckerna heter Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren. På engelska finns de som ljudbok där Philip Pullman läser och det är olika skådespelare som läser alla repliker. Guldkompassen har kommit på film ganska nyligen.
Böckerna av Carole Wilkinson handlar om slavflickan Ping. Hon lever i Kina. Hon är slav till den kejserliga drakväktaren, mäster Lan. Det finns två kejserliga drakar. En dag dör en av drakarna, och det visar sig att Ping kan tala med draken som är kvar. Han heter Danzi. Ping får veta att mäster Lan tänkte ge Danzi till en drakjägare. Ping och Danzi flyr. Ping får veta att hon är den riktiga drakväktaren. Danzi tar med sig en sten, som han tar väl hand om. Om något händer stenen är Danzi beredd att offra sitt eget liv för att rädda den. Ping har en råtta som heter Hua. Danzi, Ping, Hua och en gammmal vän till Danzi, Wang Cao, kämpar mot drakjägaren Diao. I slutet av den första boken kommer Ping, Danzi och Hua till havet. Det visar sig att drakstenen är ett ägg, som kläcks. Danzi flyger till De saligas öar med Hua, för att båda är skadade, och där kan de bli botade. Innan Danzi flyger iväg säger han att drakungen ska heta Kai, och berättar hur Ping ska ta hand om honom. I Purpurdraken fortsätter Pings äventyr tillsammans med den lilla draken Kai. Böckerna är jättespännande och innehåller en massa kinesisk historia. Den tredje och sista delen, Drakmåne kommer ut i maj.


6 kommentarer:

 1. De tre böckerna om "Den mörka materian" är hur bra som helst. perfekta för en läshörna.

  Jonas

  SvaraRadera
 2. Vad fint du har gjort, Matilda! Din bokkärlek gläder mitt bibliotekariehjärta :) Kram från Sally.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du gillar den och att du tycker att den är fin!

  SvaraRadera
 4. Kul att det fortfarande finns ungar som läser! Du skriver väldigt bra också.

  SvaraRadera
 5. Vad trevligt att du tycker att jag skriver bra!

  SvaraRadera
 6. HP är bland mina favoritböcker också xD

  SvaraRadera