31 december 2011

Gott nytt år!

Nu är 2011 snart slut och det har hänt mycket spännande och roligt som är mer eller mindre bokrelaterat under året. Året inleddes med att jag skrev om Himlen börjar här av Jandy Nelson, som är en av dem bästa ungdomsböcker jag har läst. Huvudpersonen Lennie är en väldigt nyanserad och trovärdig karaktär, och jag tycker mycket om henne. Jag älskar kopplingen till musiken, och det är fint att se att Lennie, trots att hennes syster är död och hon för det mesta är ledsen, faktiskt kan vara lycklig.

En riktigt bra bok jag skrev om i början av året läste jag visserligen i slutet av förra året, men den är så fantastisk att den förtjänar att omnämnas här ändå. Boken jag menar är Älskade syster av Joyce Carol Oates. Riktigt, riktigt bra tyckte jag att den var, och nu funderar jag på att ta och läsa om den någon dag!

Jag har upptäckt Liv Strömquist under året, och har och har läst alla hennes böcker utom Drift. De är alla helt fantastiska, liksom teaterföreställningen som fick mig att upptäcka dem. Den är baserad på Liv Strömquists seriealbum med samma namn, Prins Charles känsla. Jag har varit och sett den två gånger på Intiman i Malmö, där den spelas till slutet av januari (minst, den har redan blivit förlängd sedan premiären i september så det är inte omöjligt att den blir förlängd lite till).

I våras förenades jag och en kompis av att vi båda ville läsa Bröderna Karamazov, vilket vi också gjorde. Det var en fantastisk läsupplevelse, och den är inte alls så svårläst som många (inklusive jag själv innan jag läste den) tror. I början blev jag lite förvirrad av att det var så himla många långa, ryska namn att hålla reda på, men efter ett litet tag kom jag in i det och då var det inga problem alls. Därför tycker jag att ni ska strunta i alla de fördomar som finns om tjocka gamla böcker av ryska författare och ta och läsa lite Dostojevskij!

Årets Augustprisvinnare i barn- och ungdomskategorin var Jessica Shiefauers bok Pojkarna. Det gjorde mig jätteglad, eftersom jag hade läst den och tyckte mycket om den. Pojkarna är inte lik någonting annat, och det finns många lager i den som jag inte förstår helt. Det gör dock absolut ingenting, det går alldeles utmärkt att läsa och uppskatta det man förstår. Själv tycker jag om att inte förstå allting i en bok, då känns det som om den lämnar mig med ett löfte om nya upptäckter och en lite annorlunda upplevelse nästa gång jag läser den.

Andra fantastiska kulturupplevelser som inte varit böcker är operan Jenufa som jag såg, eller upplevde, häromdagen och två underbara konserter med cellisten Jakob Koranyi. På en av de spelade han Haydns cellokonsert i D-dur, och på den andra Elgars cellokonsert i E-moll. Båda konserterna var helt otroliga, och jag ser fram emot mars, då Jakob Koranyi kommer till Skåne nästa gång.

Det här året har inneburit både ett slut och en sorts ny början för Harry Potter. Den sista filmen har kommit och Pottermore har öppnats. Att alla filmer nu kommit känns tomt och sorgligt. Harry Potter har funnits i mitt liv sedan jag var fyra år, och hela tiden har det funnits en ny bok eller en ny film att se fram emot. Även om Pottermore är jätteroligt och jag längtar tills resten av böckerna släpps där blir det aldrig riktigt samma sak som att längta efter böckerna och filmerna. I mer än två tredjedelar av mitt liv har jag följt Harrys äventyr, och att de nu är slut känns väldigt tomt.

Det var i år Gudrun Wessnert efter mitt inlägg om hennes bok Spindelbarnen åkte till Luxemburg och träffade Iktoro. Det kändes otroligt roligt och fint att jag kunde bidra till att Iktoro, som länge kommenterat här och nu har en egen bokblogg, fick träffa en av sina favoritförfattare!

I år har jag varit med i flera trevliga bokbyten som En bok om dagen ordnat, och i ett av dem fick jag Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Jag älskade den och den klättrade högt upp på favoritboklistan på en gång. Sedan läste jag Kafka på stranden också. Den var också underbar, men tyvärr tyckte jag inte alls lika mycket om Norwegian wood.

Jag hoppas att ni alla får ett underbart 2012 fyllt av bra teater, böcker, opera, konserter och annat sådant där trevligt! Gott nytt år!

14 kommentarer:

 1. Gott nytt år, och tack för ytterligare ett underbart år med din blogg!

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år! Och tack för att du bidrog till att Gudrun Wessnert kom, än en gång :) Men visst är det sorgligt att Harry Potter är slut....

  SvaraRadera
 3. Åh, vad fint skrivet av dig Lollo! Tack själv för det här året!

  Iktoro, det var bara roligt (och jätteskoj att du blev så glad)! Det är jättesorgligt, och tomt. Harry Potter har liksom alltid funnits på något sätt, och nu gör han inte riktigt det längre.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig om Harry Potter. Kommer verkligen sakna att längta efter en ny film!

  Tack för att du har en sådan fin och inspirerande bokblogg, och GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 5. Tack för dina fina ord om bloggen!

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 6. Gott Nytt År Matilda, ska bli kul att läsa om dina läsäventyr nästa år också.

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år Lyran, det ska bli kul att läsa om ditt läsande också!

  SvaraRadera
 8. Gott nytt år!

  Alexander sa samma sak efter att han valt att läsa Dostojevskij - han gillade det och tyckte det var enkel läsning (så fort persongalleriet var utrett) som gav mycket.

  Själv läser jag just nu om mina gamla favoriter - böckerna om "Lotta" som jag slukade i en viss ålder. Där kan man prata om enkla böcker! Men de har helt klart sin charm än idag.

  Nästa projekt ska dock bli att läsa om mina första riktigt stora läsupplevelser - "Mina drömmars stad-serien" och "Utvandrarserien". Jag minns hur otroligt lycklig jag var när mormor berättade (efter att jag legat vaken en hel natt hos henne och läst "Mina drömmars stad") att det fanns fler, en hel serie.

  SEN får det bli vårens nyhetsböcker, både ungdoms- och vuxenböcker ska läsas för jobbets (och min egen) skull!

  Men först några Lotta-böcker.... ;)

  /ÅSA (Alexanders mamma)

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Jag läste just några gammla KP och såg att du var med där! Det måste vart rätt coolt va? Hur gammal var du då? Iaf så gillar jag din blogg. Är lite yngre än dig så jag gillar kanske lite andra böcker än dom du bloggar om annars är din blogg ganska bra <3 Ha det bra (:

  SvaraRadera
 10. Åsa: Vad kul att Alexander också läser Dostojevskij! Det borde fler göra.

  Att gå tillbaka till gamla favoriter är alltid trevligt! Gott nytt år!

  Linni: Tack, vad kul att du gillar bloggen. Jag vet faktiskt inte exakt hur gammal jag var, när kom tidningen? Jag fyller fjorton om ett par månader, så det är bara att räkna ... ;-)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Hej igen :)

  Jag tror du var 11 ungefär för den kom 2009 eller 2009.

  Ha det gött :)

  SvaraRadera
 12. Jag har just startat en bokcirkel om Bröderna K och hoppas på stort utbyte!

  SvaraRadera
 13. Åh, vad bra! Det blir säkert jättespännande.

  SvaraRadera