18 december 2011

Lite genusperspektiv, tack

Just nu läser jag samhällskunskap, och min samhällskunskapsbok gör mig så arg, så arg. I kapitlet om ekonomi finns det en massa arbetande män. De är elektriker, potatisförsäljare, glassförsäljare, medeltida bönder, byggarbetare, snickare eller bagare. I kapitlet finns det så mycket som fyra kvinnor. En odlar äpplen, en tillverkar sylt, en köper ett skåp och en stickar en halsduk. Naturligtvis är männen överrepresenterade, och de kvinnor som är med gör traditionellt kvinnliga saker, som att laga mat eller sticka.

I ett annat kapitel står det om att starta och sköta ett företag. Kapitlets huvudpersoner är Erik och Gustav. De har precis gått ut gymnasiet, och vill inte plugga vidare. De vill i stället börja jobba, och startar därför en biltvätt (de "vet ju båda två hur man tvättar en bil för hand". Hade det varit lika självklart att de hade vetat det om de hade hetat Sara och Maria i stället?). För att göra reklam anlitar de sin gamla kompis Emma som praktiserar på en reklambyrå. När det senare går dåligt för företaget behöver de mer arbetskraft, och anställer en annan gammal vän. Pelle, heter han, och han har gått fordonsprogrammet på gymnasiet. Texten innehåller tre män, som alla har den mycket manliga sysselsättningen bilar, och en kvinna, som ägnar sig åt att designa snygga reklamblad.

Där det står om nackdelar med att jobba svart finns det en man, som arbetar på någon sorts bygge, där han skadar sig. Eftersom han inte jobbar svart får han ersättning, medan kvinnan som arbetar svart som städerska inte får det. Det stör mig väldigt mycket att byggaren är en man, medan städaren är en kvinna.

Där det står om LAS är det en tecknad bild föreställande en man som med blossande röda kinder går ut från personalkontoret medan fem arbetskamrater, också de män, står och tittar hånfullt på honom. På ett ställe finns det en bild på en man iklädd byggarbetskläder som går runt och bär på en stege, samt en kvinna i röd klänning som bär på resväskor. På de tecknade bilder av vad regeringen gör visas en grupp bestående av finns fyra män och två kvinnor (som är klädda i rött respektive gult, medan männen är klädda i blått och grönt) för att representera regeringen. Nu är det faktiskt så att regeringen består av tolv kvinnor och tolv män, så denna sneda könsfördelning har ingen verklighetsförankring.
När det står om olika ideologier illustreras konservatism, liberalism och socialism av vars två tecknade män. Jag vet att det på precis när ideologierna uppstod framförallt var män som engagerade sig, men faktum är att suffragettrörelsen grundandes redan 1884 vilket innebär att det har funnits politiskt aktiva kvinnor ganska länge.

Jag tror inte att den som ritat bilderna till min samhällskunskapsbok har tänkt att "eftersom det är en byggare måste det vara en man, här ser jag till att rita in fler män än kvinnor för att jag så himla gärna vill bidra till att upprätthålla patriarkatet", men jag tycker inte att det är okej att inte tänka. När man ritar bilder till exempelvis en lärobok måste man tänka genusmedvetet. Allt sådant här bidrar till att mannen är normen i dagens samhälle, det bidrar till att lära oss vad som är manligt och vad som är kvinnligt. Vi måste alla tänka genusmedvetet, annars är det väldigt svårt att förändra någonting. Om vi inte tänker kommer pojkar som fantastiske Loke aldrig att få vara Lucia (eftersom Lucia är kvinnligt), kvinnor kommer att fortsätta att ha sämre lön än män och det kommer fortfarande att betraktas som konstigt om en pojke vill ha på sig rosa kläder eller om en tjej sätter sig bredbent på tunnelbanan. Om vi inte tänker ur ett genusperspektiv kommer vi alla att fortsätta vara begränsade, och jag är övertygad om att alla människor mår bättre av att ha fler möjligheter.

22 kommentarer:

 1. Du har alldeles rätt Matilda, det är inte OK att inte tänka. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Läroböcker är allt för ofta stereotypa och det är himla synd! Har du en lärare som kommenterar detta? Det hade jag absolut gjort och jag tycker att du ska påpeka det, om inte för klassen så i alla fall för din lärare. Det könsstereotypa är lika illa för kvinnor och män. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra sagt/skrivet! Håller med!

  Hatar stereotypiska och påtvingade könsroller, alla ska få vara sig själv =)

  SvaraRadera
 4. Lyran: Tack!

  enligt O: Jag har skickat länken till min SO-lärare, så vi får se ...

  Precis, det är det folk måste förstå. ALLA tjänar på ett jämställt samhälle, det är inte någon "kvinnofråga" utan en människofråga.

  Miriam: Tack! Precis, så är det.

  SvaraRadera
 5. Du är så sjukt smart. Jag har inte ens tänkt på det när vi haft Samhälle.
  Jag älskar dig! Låt mig veta vad Åse-Lie eller Magnus svarar!

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet och du har helt rätt!

  SvaraRadera
 7. Åh Sanna, du är för söt! Jag älskar dig också. Absolut berättar jag då!

  Anna: Tack!

  SvaraRadera
 8. Jag vet,det är så sjukt fördomsfullt!Jag har också märkt i en del matteböcker,det är nästan alltid killar i frågorna och aldrig utländska namn,utan bara traditionella svenska som Gustav och det.Hallå,det har faktiskt gått ungefär 50 år sedan de där namnen var poppis,har de som gör skolböckerna ingen hjärna?De verkar inte tänka i alla fall så särkilt mycket!

  SvaraRadera
 9. Det är väldigt dumt, sådana saker (som att alla bilder i en lärobok föreställer män eller att alla frågor handlar om killar) bidrar väldigt mycket till att befästa uppfattningen om att mannen är normen. Det är viktigt att vi reagerar!

  SvaraRadera
 10. Bra inlägg! Tack, Erik

  SvaraRadera
 11. Du är underbar! När vi hade Samhälle reagerade jag också på några av de saker du räknade upp. Jag kände inte alls igen vissa saker, så de delarna läste vi nog inte. Jag måste också säga att alla som har kommenterat är fantastiska som insett detta problem i vårt samhälle!

  SvaraRadera
 12. Ett riktigt bra inlägg! Du är fantastiskt klok - heja!

  Vi vill gärna tro att vi är långt framskridna i vårt genustänkande, men detta är ett bevis på att det fortfarande är såhär många tänker. I vårt skolmaterial vi fick på vår universitetskurs beskrevs tyska stereotyper, där det egentliga fokus skulle ligga på hur tyskar agerar i vardagen. Det intressanta var dock hur kvinnor och män behandlades olika, med kvinnorna som gjorde de s.k. "hemmasysslorna" och männen "de hårda och aktiva jobben". Beskrivningarna var ganska slående med hur Lena lagade mat åt sin man efter att denne kommit hem från sitt jobb på tyska Autobahn eller hur Peter var intresserad av de senaste tekniska prylarna. Föråldrat tänkande, nej tack!

  SvaraRadera
 13. Hej! Älskar din blogg :D Är också en boknörd och har en blogg om böcker och lite annat. Har följt din blogg rätt länge, och tycker att du tipsar om jättebra böcker och skriver väldigt bra!
  Du har precis rätt, håller verkligen med dig!

  Åter igen, du har en otroligt fin blogg! Har fått massvis med boktips härifrån. :)

  SvaraRadera
 14. Herregud, man blir helt mörkrädd! Inte konstigt att utvecklingen på den här fronten står helt stilla, nästan går bakåt just nu ... Bra skrivet.

  SvaraRadera
 15. Louise: Åh, du också! Vad fint att du också reagerar!

  Man: Tack! Jo, det är såhär på alltför många ställen.

  Ella: Tack, tack så jättemycket!

  Lisa: Visst blir man! Tack!

  SvaraRadera
 16. Mycket intressant och bra poäng. Brukar fundera på det där när jag tittar i genom mina böcker, men till skillnad från i din bok, brukar jag ofta hitta rätt varierade exempel.
  Jag tror väl författarna till böckerna har försökt att göra en medveten ansträngning.
  Jag skulle verkligen rekommendera en av de senaste episoderna av "Världens språk" (SVT) till dig, där det just handlade om Genus och Språk. Det var väldigt intressant, och en tankeställare i sig.

  SvaraRadera
 17. Vad skönt att det finns många böcker som inte är såhär! Precis, när folk inte gör någon medveten ansträngning blir det ofta stereotypt och ojämställt, vilket är anledningen till att vi måste tänka efter lite mer!

  Tack, det ska jag titta på!

  SvaraRadera
 18. I min Matte bok heter barnen såsom Muhammed, Fatima mm. :)

  SvaraRadera
 19. Verkligen? Jag som trodde att det inte fanns några som skrev utländska namn i sina matteböcker. Nåja, det var åtminstonde några myrsteg åt rätt hål.

  SvaraRadera
 20. Bra skrivet. Har du fått någon respons från din so-lärare?

  Har du läst Egalias döttrar, av Gerd Brantenberg? Den tror jag att du skulle gilla!

  SvaraRadera
 21. Tack Jana! Jag har faktiskt inte fått det. Tack för tipset, jag har inte läst den.

  SvaraRadera