1 oktober 2009

De rätta

De rätta är skriven av Scott Westerfeld. Den är den tredje delen i trilogin som även innehåller Ful och Ful eller snygg?.
Den utspelar sig i ett samhälle där skönhet betyder allt, och alla måste göra en skönhetsoperation när de fyller sexton.
I den här boken är Tally och flera av hennes vänner cutters. Cutters är en sorts speciella specialare, så nu är Tally en del av Speciella omständigheter. Specialare är människor som har genomgått en operation där de får vassare tänder, starkare kroppar, förstärkta sinnen och ett annat sätt att se på andra människor. Tallys vän Shay är ledare för cutters.
Tally har inte träffat David sedan hon återvände till snyggingstan. Zane finns i Snyggingstan, men han är inte cutter. Tally tror att om han blev det skulle hon kunna älska Zane igen. Som han är nu står hon inte ut med hans svaghet. Tally och Shay har en plan för att göra Zane speciell nog för att så småningom bli cutter, men det de gör får värre, och andra, konsekvenser än de varit beredda på ...
Tally och Shay har förändrats sedan de blivit cutters, de har blivit hårdare och mer känslokalla. Shay har förändrats mer än Tally, som har mer varma känslor kvar.
Jag tycker att den här boken är väldigt spännande och lika bra som de tidigare. Den utspelar sig i ett väldigt otäckt samhälle eftersom allt som räknas är människors utseenden. Det gör det ännu läskigare att även dagens samhälle är så utseendefixerat. I den här boken händer saker som påverkar hela samhället, och inte (som i de tidigare) saker som bara påverkar Tally och dem hon har omkring sig. Den är läskigare än de tidigare, men det finns också mer hopp.
Jag rekommenderar verkligen den här boken (fast man måste läsa de tidigare först om man vill förstå någonting)!
Även om De rätta är den sista delen i den här trilogin finns det än bok till, Extras (den finns inte på svenska), som utspelar sig i samma värld men handlar om andra människor.

3 kommentarer:

  1. jag har läst böckerna på engelska, gillar dem verkligen // Mumintrollet

    SvaraRadera
  2. Jag gillade de här böckerna jättemycket.

    SvaraRadera
  3. Kul att ni också gillar dem :)

    SvaraRadera