24 oktober 2009

Bryta om

Bryta om är skriven av Åsa Anderberg Strollo.
Sextonåriga Minna bor i en lägenhet i Stockholm. Hon har precis börjat på gymnasiet, och nu har hon tänkt sköta sig. Hon anstränger sig för att komma till alla lektioner och göra läxor. Det är bara inte så lätt för Minna att sköta sig när hennes psykiskt sjuka mamma blivit utskriven från psyket trots att hon inte mår bra, och hennes pappa flera år tidigare flyttat ihop med sin nya fru och lämnat Minna och hennes mamma ensamma. Allt blir dessutom ännu jobbigare när det visar sig att Emma Larsson, en tjej från Minnas gamla skola, ska gå i Minnas klass på gymnasiet. Populära Emma Larsson, som verkar ha allt hon vill ha. Emma Larsson, som borde veta att Minna inte har det så bra som hon säger när hon presenterar sig inför klassen. Emma Larsson, som blir klassens centrum precis som hon var på Mariaskolan.

Minnas två år äldre pojkvän Eddie drömmer om att resa till Sydamerika och leta efter sin pappa. Det är bara Eddie som vet hur Minnas liv egentligen är, och han tycker att hon ska följa med till Sydamerika. Att hon ska strunta i gymnasiet och börja om. Men om Minna åker till Sydamerika, vem ska då ta hand om Minnas mamma? Men om Minna stannar i Stockholm, kan hon verkligen få ordning på sin tillvaro? Går det att vara en normal sextonårig tjej som går på gymnasiet samtidigt som man måste ta hand om sin mamma som har en psykisk sjukdom?

Bryta om
är Åsa Anderberg Strollos debutbok. Hon har även skrivit Blod som jag gärna vill läsa eftersom Bryta om var så väldigt bra.

8 kommentarer:

 1. Bryta om är jättebra! Blod är också bra men inte lika bra som Bryta om. Det tycker i alla fall jag.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar verkligen "bryta om", den är inte liksom tråkig hela tiden.
  Jag läste faktiskt nyligen "blod" och blev lite besviken eftersom jag hade väntat mig så mycket efter "bryta om".
  Men jag tycker ändå du skall läsa den och bilda en egen uppfattning om boken :)

  //Mumintrollet

  SvaraRadera
 3. Jag tycker samma sak som "Mumintrollet"

  SvaraRadera
 4. den verkar väldigt bra måste läsa den :)

  SvaraRadera
 5. Lollo och Mumintrollet: Roligt att ni också gillar Bryta om! Blod verkar bra, så jag tänker läsa den :)

  Lydia: Den är väldigt bra!

  SvaraRadera
 6. det är en jÄtte braaaa kanon bra bok.:)

  SvaraRadera
 7. Bryta om är en jättebra bok. Jag är inte lika förtjust i Blod. Jag hade nog väldigt höga förväntningar eftersom jag tycker att Bryta om är en av de bästa böckerna jag läst.
  Ska bli spännande att se vad du tycker Matilda, när du läst Blod.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Kul att du tycker så!

  Anita: Synd om Blod inte är lika bra. Jag har faktiskt inte läst den än, men så fort jag gjort det kommer jag att blogga om den!

  SvaraRadera