22 oktober 2009

DARLAH - 172 timmar på månen

DARLAH - 172 timmar på månen är skriven av Johan Harstad.
Det är mer än fyrtio år sedan någon senast var på månen, och anledningen till att det tagit så lång tid är att NASA misstänker ett hot på månen. Det finns någonting där, något okänt och mycket farligt.
Det är få som vet varför ingen varit på månen på en så lång tid, och därför är det inte många som misstänker något när NASA anordnar ett lotteri för ungdomar mellan femton och arton år. Tre vinnare utses , och priset är att få resa tillbaka till månen. Men är det verkligen ett pris? Mia från Norge vill inte åka till månen, hon förstår inte vad hon har där att göra. Trots det anmäler hennes föräldrar henne, om hon skulle ångra sig. De räknade inte riktigt med att hon skulle bli en av vinnarna.
Midori från Japan drömmer om att lämna sitt hemland för alltid. När hon blir en av vinnarna är det spänningen inför att komma till USA, till New York, bort hemifrån, som betyder mest för henne, inte att hon ska få komma till månen.
Antoine från Frankrike har aldrig vunnit något i ett lotteri, och när han hör talas om lotteriet tycker att han att nu är det hans tur att vinna, hans tur att få någonting bra. Men egentligen är det inte just månen som lockar honom heller. Precis som Midori vill han komma bort, så långt bort så möjligt. Från Simone, från sin stad, från världen. Simone som en gång var Antoines flickvän, men som hittat en annan. Antoine vill kunna glömma henne, glömma hur ledsen han är. Och om det hjälper att komma långt, långt bort, finns det en plats som är bättre än månen då? Längre bort än så kommer han inte. Och Antoine hade rätt, det var hans tur att vinna. Det blir Mia, Midori och Antoine, tre på olika sätt ganska ensamma ungdomar som egentligen aldrig varit jätteintresserade av just rymden och månen, som blir tre av de första människorna som återvänder till månen på en lång, lång tid. Det bästa för alla hade egentligen varit om ingen någonsin åkte tillbaka till månen, eftersom det som finns där är farligt nog för att kunna ödelägga en hel planet. Hur ska då tre oerfarna ungdomar och några astronauter kunna klara sig där i 172 timmar?

DARLAH - 172 timmar på månen är en riktigt bra bok. Det är en väldigt spännande berättelse, och jag tyckte att människorna var väldigt trovärdiga. Jag berördes verkligen av deras känslor, som är beskrivna på ett väldigt bra sätt.
Jag rekommenderar verkligen DARLAH - 172 timmar på månen!
Johan Harstad vann Bragepriset 2008 (den norska motsvarigheten till Augustpriset) för DARLAH - 172 timmar på månen , och det är inte svårt att förstå varför.

7 kommentarer:

 1. Den blev jag sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 2. Hej, är din mailadress fortfarande hundtokig@live.com

  SvaraRadera
 3. jag måste verkligen läsa den här ^^

  // Mumintrollet

  SvaraRadera
 4. Jag förstår det också. Helt otroligt galet bra.

  SvaraRadera
 5. Jonas: Gör det!

  Bea: Ja, men använd helst den adressen som finns i högerspalten, bokmatilda[at]hotmail.com :)

  Mumintrollet: Det tycker jag verkligen att du ska göra!

  Elin: Kul att du också gillar den!

  SvaraRadera
 6. Jag läste just ut den och tyckte den var sjukt obehaglig. Det värsta var nästan att det kändes så trovärdigt. Vi vet ju inte vad som finns där ute, eller hur?

  SvaraRadera
 7. Jag håller med, den är riktigt läskig!

  SvaraRadera