9 september 2009

Starcross

Starcross är skriven av Philip Reeve, som även har skrivit serien om de vandrande städerna (De vandrande städerna, Förrädarens guld, Grön storm och Där världen slutar). Starcross är fortsättningen på Larklight. Böckerna utspelar sig i rymden på 1800-talet. Det brittiska imperiet består av de flesta planeterna i vårt solsystem (och deras månar), alla utom Saturnus, Neptunus och Uranus. Arthur Mumby och hans storasyster Myrtle bor i huset Larklight, som snurrar runt i en bana bortom månen. I den första boken visar det sig att Larklight är något mer än bara ett vanligt hus, och att Arthurs och Myrtles mamma är något mer än bara en människa.
I den här boken har Myrtle och Arthur precis kommit tillbaka från sina äventyr tillsammans med Jack Havock och hans besättning, den blå ödlan Ssilissa, mr Grindle, ioniern Munkulus, tentakeltvillingarna och den vänliga krabban Nipper.
Familjen Mumby får ett brev med en inbjudan att åka till hotellet Starcross, som ligger på en asteroid. De åker dit, men ser inte en skymt av havet det stod om i brevet. När de kommer dit ser hotellet först förfallet ut, men förändras plötsligt och ser jättefint och trevligt ut. När Arthur vaknar nästa morgon ser han att havet finns där. Det verkar som om hotellet färdas genom tiden, och havet tillhör det förhistoriska Mars. Men vem är Delphine Beauregard, och varför är en vän till Arthur och Myrtle där och kallar sig för Ignatius Flint? Hur försvann Sir Richard Burton och hans fru Ulla? Och vad är det egentligen som är litet och svart och säger "moob"?
Jag tycker att Starcross är en väldigt bra och mycket speciell bok. Det finns väldigt många väldigt bra författare, men jag kan inte komma på någon som verkar ha en fantasi som påminner om Philip Reeves.

1 kommentar:

  1. Tillhörde alla planeter utom de 3
    sista Storbrittanien på 1800-talet?
    När det knappt fanns bilar?Jag fattar not!


    //Iktoro//

    SvaraRadera