15 juni 2008

Förrädarens guld


Förrädarens guld är skriven av Philip Reeve. Boken är den andra delen i en serie. Den första delen heter De vandrande städerna. Den tredje delen heter Grön storm. Böckerna utspelar sig i en värld där städer rör på sig, jagar varandra och äter upp varandra. Böckerna handlar om Tom och Hester.
I den här boken är Tom och Hester på den stora staden Airhaven. En man från staden Arkangelsk kommer ombord på staden. Han säger att han har guld, som han ger till dem som har upplysningar om var någon av isstäderna befinner sig och talar om det för honom, så att Arkangelsk kan jaga isstäderna och äta upp dem.
Tom och Hester ger sig av med sitt luftskepp Jenny Hanniver. De får en passagerare, professor Pennyroyal. De är på väg till platsen där han bor när de blir attackerade av luftskepp från rörelsemotståndets organisation Gröna stormen. Jenny Hanniver blir skadad, men eftersom de flyger över isen kan de inte landa. Tom, Hester och Pennyroyal ser en av isstäderna, Anchorage, och landar där.
På Anchorage styr markgrevinnan Freya. När hon får höra att professor Pennyroyal är med på luftskeppet som landade på hennes stad blir hon jätteglad, eftersom han har skrivit böcker om Amerika, och dit tänker Freya styra sin stad.
När Freya lär känna Tom, Hester och Pennyroyal blir hon förälskad i Tom. Hon tycker synd om honom, därför att Hester, som är Toms flickvän, är ful och vill bort från Anchorage, fast Tom inte vill det.
Freya bjuder Tom på middag. Tom dricker vin, och han blir full och kysser Freya. Hester ser det, och blir så arg att hon tar Jenny Hanniver och flyger iväg. Hon kommmer ihåg Masgard från Arkangelsk, och flyger dit. Där berättar hon för Masgard om var Anchorage befinner sig. Hester har en plan med att Anchorage ska bli uppätet, men sedan händer det någonting som gör det omöjligt för henne att sätta planen i verket.
Jag tycker att den här boken är jättebra, precis som den första. Det tycker jag därför att den är spännande och därför att jag tycker att det är en häftig idé att städer jagar varandra och äter varandra.

2 kommentarer:

  1. Den var också annorlunda. Inte lik något jag läst förut. Jag ser fram emot att börja läsa Grön Storm.

    SvaraRadera
  2. De ska jag läsa!Fast just nu verkar det inte bli av,jag håller
    redan på med tre tegelstenar...

    Iktoro

    SvaraRadera