29 januari 2009

The Butterfly Lion

The Butterfly Lion är skriven av Michael Morpurgo.
En dag rymmer en pojke från sin internatskola. Han träffar en gammal dam och hennes hund. Den gamla damen berättar för pojken om Bertie, hennes nu döda man.
När Bertie var liten bodde han på en gård i Afrika. När han var sju år gammal fick han syn på en lejoninna och hennes unge. Det låter väl inte så konstigt, eftersom Bertie bodde i Afrika, men konstigt var det. Det konstiga var att lejonungen var vit.
En dag hör Bertie sin pappa prata om en lejoninna han har dödat. Han är riktigt glad över det, eftersom lejonen är farliga för hans djur. Men Bertie blir inte glad. Han förstår att det är lejoninnan han såg, och att den vita lejonungen har förlorat sin mamma. Bertie väntar och väntar på att få se lejonungen igen. Till slut kommer den. Bertie räddar ungen från en flock hyenor, och sedan tjatar han på sin pappa att få behålla den. Till slut går pappa med på det. Lejonungen bor hos Bertie och är hans allra bästa vän. I ett år, och det året är det lyckligaste i Berties liv. Men när det året tar slut skickas Bertie till en internatskola i England och lejonungen säljs till en fransk cirkus. Innan de skiljs åt lovar Bertie att de kommer att träffas igen, men är det ett löfte han kan hålla?
The Butterfly Lion är en underbar bok. Vänskapen mellan Bertie och det vita lejonet är skildrad på ett fantastiskt sätt. The Butterfly Lion är på engelska, och finns tyvärr inte på svenska. Böcker av Michael Morpurgo som finns på svenska är bland annat Kensukes rike och Det sovande svärdet. Några böcker på engelska av Michael Morpurgo är The Amazing Story of Adolphus Tips, Born to Run och This Morning I Met A Whale.

4 kommentarer:

 1. Det finns inte så väldigt många bra nya böcker för barn som handlar om djur - så varmt tack Matilda för det här tipset om en underbar bok.
  Av Murpungo har jag bara läst en enda bok och det är den mycket intressanta robinsonaden "Kensukes rike".
  En gripande berättelse (om en apa) för alla som är djurvänner är "Sukari min vän" av Ginny Rorby

  tipsar
  Lena K E

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för tipset! Tyckte du om Kensukes rike? Du borde verkligen läsa fler böcker av Morpurgo. Förutom The Butterfly Lion har jag läst The Amazing Story of Adolphus Tips, This Morning I Met A Whale och Det sovande svärdet av Morpurgo. Just nu håller jag på med Born to Run. Min favorit hittills är nog The Butterfly Lion.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också att du borde läsa
  "Sukari min vän" Den är väldigt bra!

  SvaraRadera