30 augusti 2008

Skuggrädsla


Skuggrädsla är skriven av Annica Wennström.
Boken handlar om tolvåriga Nejla. Han är same och bor i en svensk storstad. På sommaren ska han bo hos sin mormor på fjället. Hans mamma säger att de ska flytta dit båda två efter sommaren. Nejlas pappa dog när han körde in i en elledning med en helikopter. Då var Nejla ett år gammal.
Hos sin mormor träffar Nejla Victor. Victor går i Nejlas parallellklass, och nu är han och hans familj turister i fjällen nära där Nejlas mormor bor. Nejla och Victor umgås mycket, och en dag när de är vid jokhen (jokh betyder å eller vattendrag) ser de en man. Mannen ger Nejla en berlock från ett armband och säger att armbandet var Nejlas mormors. Sedan försvinner han. Hemma hos sin mormor hittar Nejla en bild på någon som ser ut som mannen, men den bilden är tagen för hundra år sen. Mannnen på bilden heter Aanta. Nejla och Victor träffar mannen som kan vara Aanta många gånger, och till slut frågar de vad han heter. Han berättar att han heter Ååska Daane och att Aanta var släkt med honom. De får veta att Ååska Daane var Nejlas pappas bästa vän. När Nejla pratar med sin mormor får han dessutom veta att Henry Wahl, en man som dog samma år som Nejlas pappa och då var nittio år ungefär, inte alls var den duktiga forskare som alla tror, utan en tjuv. Henry Wahl hade lämnat jättemycket saker till ett museum i närheten, men det mesta hade han stulit. Nejla får veta att Henry Wahl stal armbandet som berlocken tillhör från Nejlas mormor. Det visar sig även att Henry Wahl dog när en helikopter som han satt i flög in i en elledning, på samma plats som Nejlas pappa dog. Var det samma olycka? Och var finns armbandet och andra saker Henry hade stulit? Kommer de sakerna någonsin att hittas igen? Nejla och Victor försöker hitta svaren och lösa alla mysterier!
Skuggrädsla är en väldigt bra bok. Den är väldigt spännande, och utspelar sig i en intressant miljö. Boken är ganska intressant därför att jag lärde mig en del om samer när jag läste den.

3 kommentarer:

  1. Glömde ta med en bok på resan. Tur att jag kan läsa din blogg i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Det var slarvigt av dig, men du, det finns böcker att köpa på flygplatsen.

    SvaraRadera
  3. Den här gången har jag böcker med mig. :-)

    SvaraRadera