4 augusti 2008

Lite böcker som jag har läst på sommaren

Det här är fyra av dem böcker som jag har läst på sommaren.

Blunda och öppna ditt fönster av Nguyen Ngoc Thuan.
Den utspelar sig i Vietnam. Den handlar om Dung som är tio år gammal. Han bor i en by på landet. Dung har inga syskon. Dungs bästa kompis heter Ti. De går i samma klass i skolan. Bredvid Dung och hans föräldrar bor farbror Hung. Varje morgon brukar han komma hem till Dung och leka med honom. Fabror Hung gifter sig med fröken Hong. En dag när Dung kommer hem till dem så säger Hong att Dung måste hämta sin mamma, därför att Hong ska föda sitt barn. Dung hämtar sin mamma, som lastar upp Hong på en oxkärra och tar henne till vårdcentralen, men barnet dör. När det kommer en medicinteatergrupp till byn finns det risk att Hongs och Hungs barn inte är den enda som dör ...
Jag tyckte att boken var väldigt bra. Den är spännande och annorlunda, det är kul att läsa om livet i Vietnam, eftersom det inte alls är som här.

Godnatt mister Tom av Michelle Magorian.
Boken utspelar sig under andra världskriget. Åttaåriga Willie Beech och andra barn från London evakueras till byn Little Weirwold. Willie kommer till den gamla mannen Tom Oakley. När Willie bor hos Mister Tom får han mat, kläder och en egen säng. Willie träffar Zach, som blir hans bästa vän. Willie har det bra i Little Weirwold, han gör roliga saker med Zach, han får gå i en trevlig skola, han får rita och måla som han tycker så mycket om och han får bo hos mister Tom, som är snäll och vänlig mot honom. Men en dag kommer det ett brev från Willies mamma, där det står att hon är sjuk och vill att Willie ska komma hem. Willie lovar att han ska skriva till Mister Tom, men veckorna går och Tom får inte höra något från Willie. Till slut åker Mister Tom till London för att leta efter Willie.
Jag tycker att boken är jättebra. Jag tycker om personerna i boken och jag är intresserad av andra världskriget. Michelle Magorian är en av mina favoritförfattare.

Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson.
Gilly är elva år. Hennes mamma bor i Kalifornien och skickar då och då vykort till Gilly, som flyttar från fosterhem till fosterhem. Gilly kommer till Maime Trotter. Hos Trotter träffar Gilly William Ernest, en pojke som också bor hos Trotter. Först tycker Gilly inte om Trotter och William Ernest. Hon skriver ett brev till sin mamma, där hon skriver att William Ernest är efterbliven och att Trotter är en religös fanatiker. I brevet ber Gilly sin mamma om pengar för att kunna resa till Kalifornien och bo hos mamman, men när mamman reagerar på brevet och Gillys mormor kommer till Trotter för att berätta att Gilly ska bo hos henne vill Gilly inte flytta längre ...
Gilly Hopkins hittar hem är en jättebra bok. Jag tyckte om att läsa om hur Gilly börjar tycka om Trotter och William Ernest. Katherine Paterson tilldelades ALMA-priset år 2006.

Stor i käften av Joyce Carol Oates.
Sextonåriga Matt Donaghy skämtar om att han ska spränga skolan om en av hans lärare inte tycker om det han har skrivit. Någon tar det på allvar och säger till skolans rektor, som ringer polisen. Polisen kommer till Matts skola och hämtar honom till förhör. Matts föräldrar blir arga för att skolan trodde på den som tog skämtet på allvar, och stämmer skolan. Det är flera personer som blir upprörda på grund av det, bland annat Trevor Cassity och hans kompisar, som kidnappar Matts hund, Pumpkin, när Matts lillebror Alex är ute och går med henne. I skolan är det många som säger elaka saker om Matt när de tror att han inte hör, och Matt är väldigt ensam en tid. Under den tiden får han väldigt mycket hjälp av Ursula Riggs, som blir väldigt bra vän med Matt.
Stor i käften är en fenomenal bok, som skildrar både ensamhet och vänskap på ett fantastiskt sätt.

2 kommentarer:

  1. Godnatt mr tom lyssnar jag på i skolan. Den e jätte bra <3

    SvaraRadera
  2. Mamman i Mr.Tom är typ psykopat.


    Iktoro

    SvaraRadera