29 augusti 2008

Kevin Crossley-Hollands ArthurtrilogiBöckerna i trilogin heter Den magiska stenen, Vid korsvägen och Riddarkungen. De utspelar sig under två tidsperioder, medeltiden och Kung Arthurs tid. Den magiska stenen utspelar sig i England, nära gränsen till Wales. Där, på godset Caldicot, bor trettonåriga Arthur. Arthur vill gärna bli väpnare och sedan riddare, men det kan han inte förrän han blir duktigare på rännarbanan. Arthur är väldigt duktig på bågskytte, men hans far säger att det inte räcker för att bli riddare. En dag får Arthur en svart sten av sin och sin fars vän Merlin. Merlin säger att stenen är gjord av is och eld och att den är det värdefullaste Arthur någonsin kommer att äga.
I stenen ser Arthur hela legenden om Kung Arthur, och han upptäcker att stenen ofta visar något som kommer att hända i hans liv. Ibland händer nästan samma sak, och ibland tvärtemot vad stenen visar.
När Arthurs minsta lillebror, Luke, blir sjuk och dör får Arthur bestämma vad det ska stå på hans gravsten. Arthur vill att det ska stå:

Kalla honom son. Kalla honom broder.

Femte son till sin älskande moder.
Född för att snart till himlen få bud.
Kalla honom ben och ett namn på en grav.
Men kalla honom hem och minns vad han gav.
Kalla lille Luke en son hos gud.

Men på gravstenen står det fjärde son, inte femte. Vad betyder det? Sir John, Arthurs far, säger att det inte spelar någon roll. Arthur tycker att det borde det göra. Var det ett misstag, eller sa sir John åt Will (som högg in orden i stenen) att det skulle stå fjärde son? Betyder det i så fall att en av sönerna inte är sir Johns och lady Helens? Ungeför samtidigt visar det sig att Arthur-i-stenen inte är son till de han trott var hans föräldrar. Betyder det att det är Arthur som inte är sir Johns och lady Helens son?
I slutet av den första boken berättar sir John för Arthur att han ska bli lord Stephen de Holts väpnare och följa med på korståg.
I början av den andra boken, Vid korsvägen, kommer Arthur till slottet Holt, där lord Stephen bor. Där träffar han den trevliga, vackra Winnie de Verdon. Hon är tolv år gammal, ett år yngre än Arthur. Arthur lär känna Winnie efter att han räddat henne och hennes häst när hennes kappa började brinna. Arthur får veta att hennes far, Walter de Verdon, är lord Stephens bror.
Arthur får en ny häst inför korståget. Hästen får heta Bonamy. Arthur har det bra på Holt, och han och Winnie bestämmer att de vill förlova sig. Arthur väntar sig att korståget enbart ska gå ut på att strida mot saracenerna, som är mot kristendomen. Men när de i den tredje boken, Riddarkungen, ger sig iväg förstår Arthur att det är mycket värre än så. Korståg innebär inte bara ära och stordåd. Det innebär inte bara strider mot ondskefulla saracener, utan även att döda oskyldiga, försvarslösa människor.
Lord Stephen blir skadad och måste åka tillbaka till England. Då ska Arthur följa med. Det ska bli trevligt för honom att komma hem igen och slippa korståget, men det visar sig att allt inte är som det ska hemma heller...
Jag tycker att de här böckerna är superbra, både det som handlar om Arthur och det han ser i stenen. Jag tycker att de är bra därför att de är spännande, därför att jag är intresserad av Kung Arthur och därför att det är intressant att de utspelar sig under medeltiden. Den som vill veta mer om Kevin Crossley-Holland kan titta på hans hemsida.

2 kommentarer:

  1. Oj, den beskrivningen av böckerna går direkt in i mitt hjärta. Skall lägga in dem i önskelistan. Det är exakt den typen av böcker jag tycker allra mest om att läsa.

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir! Vad roligt att du tycker det!

    Jag tycker verkligen att du ska läsa dem. De är superbra!

    SvaraRadera