23 juli 2008

Spelkortsmysteriet


Spelkortsmysteriet är skriven av Jostein Gaarder. Den handlar om Hans Thomas, Ludwig, Albert och Hans. Hans Thomas och hans pappa är på väg till Grekland för att hitta Hans Thomas mamma. Hon åkte till Aten för att finna sig själv. Där gick hon vilse i modevärlden. Hans Thomas och hans pappa ska hämta hem henne igen. På en bensinstation träffar de en dvärg som ger Hans Thomas ett förstoringsglas. Hans Thomas och hans pappa kommer till byn Dorf. Där träffar Hans Thomas en snäll bagare som ger honom läsk och fem bullar. Bagaren säger att Hans Thomas ska spara den största bullen och äta den när han är ensam. När Hans Thomas gör det hittar han en pytteliten bok med jätteliten text som inte går att läsa. Då använder Hans Thomas förstoringsglaset. Boken handlar om Ludwig, en tysk soldat som kom till Dorf år 1946. Han kom till den gamle bagaren Albert. Albert berättar om när han var liten och hans mor dog i lungsot. Då träffade Albert Bagar-Hans, som då var bagare i Dorf. Bagar-Hans berättade för Albert om när han led skeppsbrott år 1842. Då kom han till en ö med dvärgar på. Dvärgarna var indelade i färger och nummer som i en kortlek. Bagar-Hans fick träffa Frode och veta hur det hängde ihop. Det var Frode som hade hittat på dvärgarna, han hade gett korten i en kortlek olika egenskaper, och en dag fanns de på riktigt. Samma år som Bagar-Hans kom till ön var det dags för jokerspelet, som var vart fjärde år. Under jokerspelet fick dvärgarna veta varifrån de kom. Efter det behövde Bagar-Hans fly från ön. Då kom han till Dorf och blev bagare där.
Medan Hans Thomas läser boken förstår han vad Ludwig, Albert och Bagar-Hans har med honom och hans pappa att göra. Det hänger ihop med Hans Thomas farfar som var en tysk soldat...
Jag tycker att Spelkortsmysteriet är jättebra, det finns mycket filosofi i den och den är ganska spännande. Jag är intresserad av filosofi och jag gillar spännande böcker. Jag gillar författaren, som även har skrivit Sofis värld.

2 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om.

    Iktoro

    SvaraRadera
  2. Jättebra bok, en av de bästa jag läst

    SvaraRadera