4 juli 2008

Silverhästen


Silverhästen är skriven av Lene Kaaberbøl. Den är den första delen i en serie. Den andra delen heter Hermelinen och den tredje heter Isfågeln. Silverhästen utspelar sig i landet Breda. I Breda finns det en bredani. Hon bestämmer över Breda. I Breda är det bara kvinnor som kan äga mark. Männen måste resa runt i landet.
Silverhästen handlar om Kat. Hennes mor Teresa äger ett värdshus i Tre dalar.
En dag kommer en kvinna med en häst till värdshuset. Kats styvfar Cornelius säger att Kat ska hjälpa till med hästen. Hästen är silverfärgad och har ögon som ett rovdjur. Kat upptäcker att hästen inte är som andra hästar. När ryttaren ska lämna värdshuset ger hon Kat ett mynt med en silverhäst på.
Ett tag senare säger Tess (Kats mor) att Kat ska till Brias färgargård och bo där ett tag. Kat reser dit. På färgargården träffar Kat en massa flickor som är elaka mot henne. Kat rymmer därifrån. Hon träffar Simon, som också är en silverryttare, precis som kvinnan som gav Kat myntet. Simon har också en silverhäst. Han berättar för Kat att myntet är ett tecken, som betyder att hon också kan bli en silverryttare. Om det går bra för Tess så ska Kat bli en lärling för att sedan bli silverryttare.
Simon är ute och letar efter Dorissa, kvinnan som gav tecknet till Kat. Hon och hennes häst har försvunnit. Vad har hänt med henne? Och vem är Hermelinen? Hermelinen, som kan ha gjort något fruktansvärt, men som Kat har lovat att inte berätta för någon om…
Jag tycker jättemycket om boken. Den är spännande, precis som den andra serien av Lene Kaaberbøl (den som handlar om skämmerskans dotter).

1 kommentar:

  1. Jag läste den tusen gånger när jag var yngre...

    Iktoro

    SvaraRadera