2 maj 2011

Cirkeln

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren är en riktigt bra bok som inte liknar något annat jag har läst. Den innehåller både häxor, demoner och vanliga tonårsproblem. Dessutom är den ruskigt spännande och går inte att sluta läsa!

Minoo, Vanessa, Anna-Karin, Linnéa, Rebecka och Ida går alla i ettan på gymnasiet i den gamla bruksorten Engelsfors. De är väldigt olika varandra, och anar inte att de snart kommer vara tvungna att samarbeta för att överleva. Minoo är smartast i klassen och bor tillsammans med sina föräldrar i den lite finare delen av Engelsfors. Hon hatar att hela tiden förväntas umgås med människor hon inte har någonting gemensamt med bara för att de också är tonåringar. Hon skulle vilja ha fler kompisar och passa in mer än hon gör, men vill hellre att de andra ska bli mer som hon och inte tvärtom. Minoo önskar att hon var några år äldre, eftersom den hemliga kärleken till läraren Max inte skulle kännas lika hopplös då. Hon känner sig som en bluff, och är livrädd för att alla plötsligt ska upptäcka att hon inte alls är så smart (vilket hon naturligtvis är, men hon har för dåligt självförtroende för att inse det).

Vanessa och hennes kompisar hör till de mest populära tjejerna i skolan. Hon bor tillsammans med sin mamma, sin tvååriga halvbror Melvin och mammans sambo Nicke, som är polis. Vanessa och Nicke har aldrig kommit speciellt bra överens, och Vanessa är irriterad på sin mamma för att hon alltid håller med Nicke. Vanessas pojkvän Wille, som är över tjugo och varken pluggar eller jobbar och som flera gånger gripits för narkotikabrott, är en anledning till att Vanessa och Nicke så ofta är osams. Det är lätt att förstå att Nicke och Vanessas mamma inte tycker om att Vanessa och Wille är tillsammans, men Vanessa tror att det beror på att de är missunnsamma och inte vill att hon ska vara lycklig.

Anna-Karin blev mobbad hela grundskolan. Hennes pappa lämnade henne och mamman när hon var liten, och nu bor de tillsammans med Anna-Karins morfar på hans gård. Mamman mår inte speciellt bra, hon är aldrig glad och orkar nästan ingenting. Anna-Karin känner sig bara trygg och glad när hon umgås med sin morfar eller med djuren på gården.

Linnéa bor själv och har en egen lägenhet. Hennes pappa är alkoholist, och det framgår inte var hennes mamma är. Hon syr sina kläder själv och har en väldigt originell stil. Hon gick i Minoos klass i sjuan, och försvann sedan plötsligt. Det gick många rykten om var hon var, och när hon kom tillbaka när gymnasiet började visade det sig att hon varit på någon slags hem. En del säger att hon sålt knark och en del att hon försökt ta livet av sig, men ingen vet säkert.

Både Ida och Rebecka är väldigt lagom. De är verkligen inte utanför som Anna-Karin, men är inte heller jättepopulära som Vanessa. Utifrån sett kan de verka ganska lika, men det finns en stor skillnad mellan dem. Medan Rebecka är trevlig och osjälvisk är Ida väldigt osympatisk, hon är en av de som mobbar Anna-Karin. Ingen tycker illa om Rebecka, men de flesta ogillar Ida. Rebecka har nyligen blivit tillsammans med Gustaf, som är ett år äldre och en av de populäraste killarna i skolan. Liksom Minoo känner hon sig som en bluff, och fasar för den dag då alla, och framförallt Gustaf, ska förstå att hon inte alls är så rolig och cool som hon verkat. Hon har ätstörningar och skulle vilja prata med Gustaf om det, men vågar inte eftersom hon är rädd att det ska få honom att tycka att hon är jobbig.

En morgon vaknar Minoo efter en ovanligt otäck mardröm och kan knappt andas. Hon har hög puls och hennes hår luktar brandrök. Samma morgon har Vanessa ingen spegelbild och hennes familj kan inte se henne. Senare samma dag hittar Linnéa och Minoo Linnéas bästa vän Elias Malmgren död på en av skolans toaletter. Det ser ut som om han begått självmord, men Linnéa är säker på att han aldrig skulle göra det. Elias var mobbad, och en av de som var värst mot honom var Ida. Ändå läser hon upp en fin dikt om Elias på minnesstunden i aulan dagen därpå. Linnéa blir arg, reser sig upp och förklarar med hög röst vilken hycklare Ida är. När Linnéa börjar gå mot scenen där Ida står inser Rebecka att något hemskt kommer att hända om Linnéa inte stoppas. Sekunden därpå faller en stor träbjälke från taket ner mellan Ida och Linnéa. Även om det verkar konstigt tvivlar Rebecka inte ett ögonblick på att det var hon som fick det att hända. Utanför aulan säger Erik Forslund, en av de som varit allra taskigast mot Anna-Karin, något elakt till henne och när hon tänker "Pissa på dig" gör han till både sin och Anna-Karins stora förvåning faktiskt det.

På kvällen den dagen är månen blodröd, och alla tjejerna känner en mystisk dragningskraft som får dem att gå ut i skogen. Där träffar de varandra och även skolans vaktmästare. Han berättar att de är utvalda för att kämpa mot ondskan. Det är förklaringen till de mystiska saker som hänt, och från och med nu kan de bara lita på varandra. De har inget annat val än att samarbeta, och de får inte prata om sin uppgift med några andra än varandra.

Jag tycker om tjejernas relationer till sina föräldrar, eftersom de är väldigt nyanserade. Det är inte alltid, som i många ungdomsböcker, så att föräldrar alltid är helt hopplösa och inte förstår någonting. Inte heller är föräldrar alltid helt perfekta. Ibland gör barn fel, och ibland gör föräldrar fel. Så är det i de flesta relationer mellan barn och föräldrar i Cirkeln, och det tror jag bidrar väldigt mycket till att göra personerna så trovärdiga.

Rebecka och Ida befinner sig på ett sätt i mitten, men samtidigt längst ut på kanterna. Ida är den enda alla de andra tjejerna tycker illa om, medan Rebecka är den enda ingen har någonting emot. Ida utnyttjar det faktum att hon är så lagom väldigt mycket. Genom att vara populär men inte för populär kan hon se ner på både Anna-Karin, som är mobbad och inte har några kompisar alls, och Vanessa, som är så populär och omtyckt av killarna att hon hela tiden, till skillnad från Ida, riskerar att bli kallad slampa.

Cirkeln är en otroligt bra bok. Läs den!

7 kommentarer:

 1. Fin blogg. kan du och dina söta läsare kolla på min blogg? jag skulle bli jätte glad. Och ni får gärna skriva en söt komentar hi hi. Pöss pöss och ta hand om er <3

  SvaraRadera
 2. Oj, Cirkeln lät jättespännande! Jag blev väldigt ivrig att få läsa den nu! Tack för ett bra tips och en fin blogg!

  SvaraRadera
 3. Det är många som sagt att den ska vara bra så jag får nog ta och läsa den :)

  SvaraRadera
 4. Yucki: Tack!

  May och Stina: Det tycker jag absolut att ni ska göra!

  SvaraRadera
 5. Jag har läst den,den är jättebra!
  Iktoro

  SvaraRadera
 6. Har nyligen läst den själv och jag håller definitivt med dig matilda att den är värd att läsa! :)

  SvaraRadera