19 maj 2013

Läsning på gång

Just nu håller jag på att läsa en alldeles fantastisk bok, nämligen The Norhtern Clemency av Philip Henscher. Den utspelar sig framförallt i Sheffield på 1970- och 1980-talet, och lyckas med konststycket att handla om en massa olika människor utan att för den sakens skull bli rörig eller förvirrande. En annan sak som gör den så otroligt fascinerande är att alla dessa människor på sätt och vis är oerhört vanliga, men ändå unika och intressanta.

Katherine, Malcolm och deras barn Daniel, Jane och Tim hör alla till familjen Glover. Malcolm jobbar och roar sig med att rollspela historiska slag och gå på möten med sin trädgårdsförening, Katherine är hemma på dagarna. Förut hade hon ett jobb, men som många andra kvinnor slutade hon med det för att stanna hemma och ta hand om barnen när hon blev mamma. Det händer att hon saknar att arbeta, att hon blir uttråkad och önskar att hon hade någonting att fylla dagarna med. Jane drömmer om att bli författare, och brukar gå in i trädgården i det obebodda grannhuset för att skriva. Till samma trädgård brukar hennes storebror Daniel , som är snygg och populär, gå på kvällarna, tillsammans med olika tjejer. Tim, den yngste, är som barn mest intresserad av ormar och som tonåring av politik. Han är den i familjen som passar in minst, såväl hemma som i skolan.

Huset på andra sidan gatan förblir inte obebott särskilt länge. År 1974 flyttar familjen Sellers från London dit. Pappan, Bernie, har fått ett jobb i Sheffield, och de flyttar trots att hela familjen egentligen trivdes väldigt mycket bättre i London. Hans fru, Alice, jobbar liksom Katherine inte. Tioårige Francis tycker mest om att läsa böcker, och är lite rädd för att han inte ska passa in i sin nya skola. Hans storasyster Sandra är däremot inställd på att uppfattas som cool och häftig, eftersom hon kommer från London och tänker försöka ge sken av att hon brukar hålla till på huvudstadens alla inneställen. Livet i Sheffield blir dock inte riktigt som någon av de tänkt sig.

Medlemmarna i familjerna Glover och Sellers är bara några av alla de karaktärer som är med i The Northern Clemency, och de är alla otroligt verkliga. Vartenda litet samtal känns som om det är på riktigt, och ingenting känns tråkigt eller stereotypt. Att det är så väldigt många personer med gör dessutom att man får se saker från en massa olika perspektiv. Till exempel skildras gruvstrejken på 80-talet både genom en gammal gruvarbetare som sympatiserar med Thatcher och genom en ung, relativt välbeställd kommunist, och de känns båda precis lika trovärdiga och det går att förstå hur båda tänker. I verkligheten är det sällan självklart vad som är rätt, det finns inga absoluta sanningar, och det gör det inte heller i Philip Henschers fantastiska roman.

4 kommentarer:

 1. Åh, den verkar vara jättebra! Jag har förresten läst ut Neverwhere nu, jag vill ha en uppföljare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! Neil Gaiman har skrivit en massa andra underbara böcker, läs dem!

   Radera
 2. Väldigt fin blogg och då skriver på ett jättebra sätt. Jag hittade till din blogg genom KP, hihi kollade i min "lilla" samling! Jag hoppas du fortsätter skriva mycket på din blogg och snälla kolla in min blogg, du har verkligen gett mig inspiration till att skriva om böcker, det är verkligen kul. Och ett litet boktips från mig; serien heter de utvalda och första delen i trilogin heter Tankeläsaren och trilogin är skriven av Kristin Cashore. Läs den snälla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket, vad glad jag blir! Tack för tipset.

   Radera