27 november 2011

Mirakel

Mirakel är skriven av Renate Nedregård. Den handlar om Rakel, som är tjugoett år och känd som Miracle. Hon är en framgångsrik artist, och hennes musik är omtyckt över hela världen. När hon en dag får ett mejl där hon ombeds vara med på en konsert med sin gamla kör minns hon mer och mer av det som ledde till att hon hamnade där hon är idag.

När hon var sjutton år var hon med i kyrkans ungdomskör, Ten Sing. Där är hon en av de duktigaste i kören, men ändå inte någon som folk riktigt lägger märke till. Hon är hemligt kär i körens ledare, den tio år äldre Johannes, och umgås mest med sina bästa vänner Lena och Stine som också är med i Ten Sing. Stines dröm är att bli artist, och hon planerar att söka in till Idol. Det blir inte Stine som är med i idol, det blir Rakel i stället. Innan Stine hunnit söka in dyker Idols programledare och två kameramän upp i kyrkan under en repetition när de övar på Rakels solo. Hon har blivit headhuntad till Idoluttagningen, och innan hon riktigt hunnit förstå vad som har hänt har hon sjungit för juryn och gått vidare.

Plötsligt är Rakel mitt i Idol, och hon vet inte alls om det egentligen är något hon ville. Det var ju Stine allt det här skulle hända, och Rakel tycker att det känns som om hon svikit sin vän utan att ens riktigt vara medveten om det. Det var aldrig någon som frågade henne om hon ville vara med i Idol, alla tog för givet att hon ville. Själv hann hon inte tänka igenom det förrän det var för sent.

Rakel är en av de som är kvar längst i Idol, och på festen efter avsnittet då hon åkte ut träffar hon Johnny från skivbolaget Rec Records, som säger att han är intresserad av att ge henne ett skivkontrakt. Sedan är Rakels karriär igång, och snart är hon känd över hela världen. Och visst är det jätteroligt och jättespännande att vara en framgångsrik artist, visst är känslan när Rakel ser sig själv få lysande recensioner i tidningar alldeles underbar. Hon älskar att det finns fester där hon är i centrum, där alla är där för hennes skull, men kändislivet är inte så fantastiskt som många tror. Fyra år senare har hon tappat kontakten med alla sina gamla vänner, och de människor hon umgås med känner hon egentligen inte på riktigt, de finns bara där för att det ser bra ut att de umgås med varandra. En söndag då ingenting är inplanerat har Rakel verkligen ingenting att göra, hon har ingen hon kan ringa och prata med, hon kan inte gå ut på stan själv eftersom alla skulle lägga märke till att hon var ensam då. Även om hon på sin blogg skriver att det ska bli jätteskönt att ha en ledig dag och få ta det lugnt för sig själv är hon uttråkad och stressad hela dagen.

Jag tycker att Mirakel är en väldigt bra bok. Den visar att det finns baksidor med kändisskapet, men det är inte så att den bara handlar om det som är dåligt. Den ger en väldigt nyanserad bild av Rakels liv - precis som de flesta andra mår hon jättebra och har det otroligt roligt ibland men långt ifrån hela tiden. Det är många människor idag som verkar tro att det bara är helt underbart att vara en populär artis, och det tas för givet att alla drömmer om att bli kända. Det är ingen som ens frågar Rakel om hon vill vara med i Idol, alla utgår bara från att hon ska bli jättelycklig för att hon kan. Mirakel är en bok som väcker mycket tankar, men som ändå är lättläst. Jag tycker att så många som möjligt borde läsa den, eftersom vi lever i ett samhälle där kändisskap glorifieras mest hela tiden och fler och fler drömmer och att bli berömda. Då tror jag att det är bra om vi bli påminda om att ett liv som kändis liksom ett vanligt liv innehåller både framgångar och motgångar, och om att den fasad Rakel visar utåt, till exempel i sin blogg, faktiskt inte stämmer med hur hennes tillvaro verkligen ser ut.

Tack Gilla böcker för recensionexemplaret!

1 kommentar:

  1. Planerar själv att läsa boken, dock inte bestämt om jag ska skicka efter ett recensionsex. eller köpa den :)

    SvaraRadera