31 december 2012

Nu är 2012 snart slut

Inatt tar 2012 slut, och det har varit ett år med många trevliga läsupplevelser och annat roligt bokrelaterat!

Precis i början av året var jag finalist i Årets boktipsare, och var i Stockholm på prisutdelning. Det var mycket trevligt, jag träffade nya människor och fick en massa nya böcker! En annan sak som hände i början av året var att mitt omdöme om en bok för första gången hamnade på en boks baksida. Boken var Det borde finnas regler av Lina Arvidsson, och jag tyckte mycket om den.

En väldigt stark läsupplevelse i våras var Mannen utan öde av Imré Kertész. Den handlar om Förintelsen, och bygger på författarens egna upplevelser. Delar av den utspelar sig i Auschwitz, där jag precis hade varit med skolan, vilket jag tror bidrog till att jag blev så otroligt berörd av denna fantastiska bok.

Jag blev efter att ha läst Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman mycket intresserad av Nordkorea. Jag läste då även den mycket obehagliga men väldigt bra Escape from Camp 14, som handlar om den förste som någonsin lyckats fly från ett nordkoreanskt fångläger. Nordkorea har vissa likheter med landet Oceanien i George Orwells 1984 som jag läste i juli. Personkulten runt Oceaniens ledare Storebror är inte olik den runt Nordkoreas ledare (som visserligen är död, men som inte blir mindre älskad för det) Kim Il Sung, och deras ord blir betraktade som sanningar oavsett hur osannolika de är. Om Storebror säger att två plus två blir fem måste man helt enkelt tro på det, liksom en nordkoreansk guide berättar att de snötäckta bergen alltid är täckta av snö eftersom Kim Il Sung sagt att de är det, trots att hon likaväl som turisterna måste kunna se att det inte är någon snö på bergen.

Efter att ha läst 1984 ville jag läsa fler dystopier, och det ledde till att jag upptäckte vilken fantastisk författare Margaret Atwood är. Först läste jag Tjänarinnans berättelse, en riktigt, riktigt bra bok som utspelar sig i ett framtida USA där en religiös grupp tagit makten och gjort Bibelns ord till lag. Kvinnor har i princip inga rättigheter och att bekänna sig till någon annan religion än den officiella är belagt med dödsstraff. Sedan läste jag Oryx och Crake, som också den var otroligt bra och fruktansvärt obehaglig. När jag läst klart den kände jag mig mest lite tom och hade ingen läslust, eftersom jag egentligen bara ville läsa mer Oryx och Crake. Då hittade jag The year of the Flood, som visade sig inte bara vara ytterligare en dystopi av Margaret Atwood, utan deussutom utspela sig i samma värld som Oryx och Crake. Då blev jag glad igen, eftersom The Year of the Flood visade sig vara precis vad jag hade letat efter - ännu mer Oryx och Crake!

Ytterligare en dystopi jag läste under året var Kallocain av Karin Boye. Även den tyckte jag väldigt mycket om. Kallocain läste var den första bok jag läste på min iPad, och att läsa böcker på det viset har både fördelar och nackdelar. När man har tung packning är det skönt att kunna ha med sig en massa elektroniska böcker eftersom dessa inte väger ett gram extra, men det är så mycket trivsammare att kunna hålla i, lukta på och känna på boken man läser. Läsplattor kan vara praktiska på tåget, men annars vinner den fysiska boken alla gånger! En annan liten fördel är att så gott som alla klassiker kan laddas hem gratis, och gratis klassiker är alltid trevligt.

På iPaden läste jag även Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, som är ytterligare en författare jag upptäckt under året. Under jullovet har jag läst Den allvarsamma leken och början av Martin Bircks ungdom, och jag tycker mycket om dem allesammans.

Hogwarts? Nej, bara min skola.
Andra roliga, trevliga och intressanta saker som hänt under året är till exempel att jag har börjat på gymnasiet, att jag har varit på opera flera gånger under året och bland annat sett fantastiska Luisa Miller och att jag var och lyssnade på Svetlana Aleksijevtij på Internationell författarscen i Malmö. En trevlig sak med att gå på gymnasiet är att vi fått lyssna på flera mycket intressanta föreläsningar, till exempel har vi hört Dick Harrison prata om slaveri och Ingrid Carlberg prata om Raoul Wallenberg. Ingrid Carlberg har skrivit årets Augustvinnare i fackbokklassen, nämligen "Det står ett rum här och väntar på dig" - berättelsen om Raoul Wallenberg. Den håller jag just nu på att läsa, och den är väldigt bra och väldigt intressant!

Några andra härliga läsupplevelser under året var Nattens cirkus av Erin Morgenstern, Stål av Silvia Avallone och Sågverksungen av Vibeke Olsson. Jag hoppas att även 2013 blir ett trevligt år, fyllt av bra böcker. Gott nytt år!

6 kommentarer:

 1. Gott nytt år till dig också! :-)

  SvaraRadera
 2. Du verkar ha haft ett riktigt bra 2012. Gott nytt år!
  Är du verkligen säker på att skolan på bilden inte är Hogwarts? Okej, jag har sett katedralskolan men ändå, det liknade verkligen Harry's skola :)

  SvaraRadera
 3. Jodå, jag är nöjd! Jag är rätt säker, men visst är det likt!

  Gott nytt år igen! :)

  SvaraRadera
 4. Hur många klasser har du hoppat över?

  SvaraRadera
 5. När jag gick i ettan bytte jag till tvåan, och sedan läste jag in åttan och nian på ett år i stället för två. Jag har alltså hoppat över två klasser.

  SvaraRadera