16 september 2012

Tidsbrist, men jag hinner läsa

Som jag tidigare nämnt har jag precis börjat på gymnasiet, och jag trivs jättebra. Vi har otroligt intressanta lektioner, min klass är fantastisk och i fredags fick vi våra lånekort på Universitetsbiblioteket i Lund (även om vi bara går på gymnasiet). Men skolan tar ganska mycket tid, jag går längre dagar, har längre väg hem och måste plugga mer, vilket gör att jag inte hinner blogga särskilt mycket. Läsa en del har jag ändå hunnit, och tur är väl det.

Bland annat har jag läst The Year of the Flood av Margaret Atwood, som var minst lika fantastisk som Oryx och Crake. Efter att ha läst Oryx och Crake hade jag lite svårt att komma in i några andra böcker, eftersom jag var så uppfylld av den. Jag ville egentligen inte läsa något annat än mer Oryx och Crake. Då tog jag ner The Year of the Flood ur hyllan, och började läsa. Döm om min lycka när jag upptäckte att den inte bara var en annan dystopi av Margaret Atwood, utan utspelar sig i samma värld som Oryx och Crake. Så nära "mer Oryx och Crake" man kan komma, alltså!

Av skolan har vi fått iPads, vilket gjort att jag börjat läsa e-böcker. Egentligen är jag inte så förtjust i e-böcker, jag älskar att verkligen hålla i en bok, jag tycker om att lukta på böcker. Jag tycker om känslan av att vända blad, särskilt i böcker med lite finare, tjockare papper. Väggar täckta av bokhyllor är något av det vackraste jag vet. Ipaden har dock fått mig att, om än motvilligt, erkänna att det finns fördelar med e-böcker också. När jag ska släpa ryggsäcken full med skolböcker hela vägen till Lund känns det himla lyxigt att kunna ha med mig ett helt litet bibliotek av tåglektyr utan att det väger ett gram extra.

En bok jag läst på iPaden är ytterligare än dystopi, nämligen Karin Boyes Kallocain. Den var riktigt, riktigt bra och fruktansvärt obehaglig. Den utspelar sig i ett totalitärt framtidssamhälle, där alla handlingar eller yttranden som så mycket som antyder statsfientlighet är olagliga. Övervakningen är stor, och begrepp som integritet och frihet är sedan länge glömda. Huvudpersonen, Leo Kall, uppfinner ett medel som får människor att avslöja allt de tänker på. Detta gör det möjligt att göra även tankar olagliga. "Inte ens våra innersta tankar är våra egna längre - som vi så länge har trott, med orätt", utbrister Kall exalterat. När jag skrev om Oryx och Crake skrev jag att "Vi behöver människor som säger 'stopp, det här är inte rätt' när naturvetenskapliga uppfinningar används till saker som, helt enkelt, inte är rätt". I Kallocain finns inga sådana människor, och även här blir resultatet fruktansvärt obehagligt. Kallocain vill jag gärna skriva mer om, så det tänker jag göra någon gång när jag har mer tid.

Häromdagen dök ett sådant här fint paket upp i min brevlåda, innehållande bland annat Blink blink med stjärnan och Önska bort, önska nytt av Ingrid Olsson. Båda böckerna innehåller korta skildringar av människor, där barn och ungdomars relationer till sina föräldrar ofta står i centrum. Jag tyckte att det var två väldigt fina böcker, och jag tyckte om att relationen mellan barn eller tonåringar och deras föräldrar fick så mycket plats. Jag saknar ofta det i ungdomsböcker, alltför ofta skildras föräldrar enbart som jobbiga och tjatiga. Jag tyckte att det var väldigt trevligt med ungdomsböcker där det inte alls är så, utan som visar att tonåringar faktiskt kan ha roligt och trevligt och känna gemenskap tillsammans med sina föräldrar.

På en håltimme för några dagar sedan tog jag ner American Wife av Curtis Sittenfeld ur en hylla i vårt fina skolbiblioteket, och började läsa. Än så länge är den väldigt, väldigt bra, och jag ser fram emot att läsa klart den. Tung att bära på är den visserligen, men det är det värt!

8 kommentarer:

 1. "Kallocain" är riktigt, riktigt bra. Har du läst "Du sköna nya värld" av Aldous Huxley? Den är i samma stil som "Kallocain" och "1984".

  SvaraRadera
 2. Jag gillar verkligen din blogg! dock undrar jag hur du kan gå på gymnasiet när du bara är 14 år?

  //Anna

  SvaraRadera
 3. Doktor Glas: Ja, verkligen! Nej, det har jag inte, men jag vill hemskt gärna läsa den!

  Anna: Åh, tack! Vad glad jag blir. Jag har hoppat upp två klasser, och alltså läst in grundskolan två år snabbare än vad som är vanligt.

  SvaraRadera
 4. Funderar på att läsa någonting av Margareth Atwood. Kanske det är där man skall börja, med "The Year of the Flood". Om något gillar jag titeln.

  Din skola låter inte alls illa. Får man fråga om du har någon aning om vad du vill bli efter gymnasiet (när du studerar på Historieprogrammet och allt)? Jag antar att du skall fortsätta studera...

  SvaraRadera
 5. Jag tycker absolut att du ska läsa något av Margaret Atwood, men jag tror att det är bra att läsa Oryx och Crake innan man läser The Year of the Flood.

  Den är fantastisk! Vad jag vill göra sedan vet jag inte exakt, men plugga vidare ska jag absolut. Jag skulle bland annat gärna läsa mer historia, litteraturvetenskap, psykologi, genusvetenskap, statsvetenskap och sociologi.

  SvaraRadera
 6. Har du läst Kattöga av Margaret Atwood? Det är inte den bästa bok hon skrivit, men om man tycker om hennes övriga böcker så är den defenitivt läsvärd ^^

  Fantastisk blogg, förresten.

  SvaraRadera
 7. you know ho I am :)24 september 2012 20:03

  Hej fina Matilda!

  Har några frågor som jag skulle bli glad på om du svarade på dem.

  1) Vilken betygsskala fick du betyg i?

  2) Hade du A/MVG i alla ämnen eftersom du är -98 och redan går i gymnasiet?

  3) har du några studietips till en 98 som går i åttan och vill få toppbetyg i slutbetyg? Hur gjorde du när du pluggade?

  Mvh A-beroende/ MVG-galningen

  SvaraRadera
 8. Träd: Nej, det har jag inte, men jag vill gärna! Jag vill läsa alla hennes böcker. Tack så mycket!

  You know who I am (nej, det gör jag faktiskt inte): Hej hej!

  Jag fick betyg i G-MVG-skalan, eftersom jag gick ut med nittiosexorna. Jag hade MVG i alla ämnen utom idrott. Några studietips är att läsa många böcker, skriva arbeten om saker som intresserar dig och läsa samt lyssna på ljudböcker på ditt främmande språk. Lycka till!

  Kram

  SvaraRadera