12 maj 2010

Emmy Moréns dubbla liv

Emmy Moréns dubbla liv är skriven av Barbara Voors.

"Hej Emmy Morén, det är Emmy Morén här!" Så börjar sextonåriga Emmy Moréns brev till den tjugonioåriga skådespelare med samma namn hon hittat på internet. Den yngre Emmys föräldrar har just skilt sig, hon har precis börjat på gymnasiet och är olyckligt kär i sin barndomsvän Julian. Hon drömmer om att bli regissör, och regisserar i hemlighet de människor hon möter.

Den äldre Emmy svarar, hon berättar om sitt liv. Om sin man, Måns, och deras son Max. Hon vill vara en sådan där bra mamma som andra hon känner, hon vill kunna säga ord som mysigt och mammas älskling utan att det låter fel och onaturligt. Hon vill bli någon hennes son kan se upp till, hon vill kunna älska lika villkorslöst som Måns.

Att den äldre Emmy svarar gör den yngre väldigt glad. För första gången sedan föräldrarnas skilsmässa känner hon sig lugn, tankarna slutar blåsa omkring i hennes huvud. Hon berättar mer om sin mamma, som kände sig kvävd och flyttade. Emmy tycker att det känns som om mamman har övergett henne, hon är arg för att mamman tyckte att det var viktigare att vara "okvävd" än att bry sig om Emmy och hennes storasyster. Emmy berättar om Katta och Mia, två tjejer hon ser upp till och gärna skulle vilja bli vän med. Hon skriver mer om Julian, och om upptäckten av hans snygga flickvän Saga.

Den äldre Emmy har också kärleksproblem. En man hon hade ett förhållande med innan hon träffade Måns dyker upp igen, och så småningom visar det sig att gamla känslor kan, både genom att väckas till liv igen och genom att försvinna, skapa väldigt mycket förvirring.

Båda Emmy Morén får ut mycket av att skriva till varandra, men det verkar vara något mystiskt med deras brevväxling. Varför säger Måns att den yngre Emmys brev är skrivna i ett program som användes för över tio år sedan? Och hur var det möjligt för Emmy och Emmy att samma tid, samma datum gå till samma café men ändå inte träffas?

Jag tycker att Emmy Moréns dubbla liv är en riktigt, riktigt bra bok! Jag tycker mycket om båda Emmy, jag bryr mig verkligen om dem. De utvecklas väldigt mycket båda två, och sättet det skildras på är helt fantastiskt! De blir båda säkrare på sig själva och vilka de är, och hjälper dessutom varandra att utveckla sina relationer till människorna de har runt omkring sig.

Emmy Moréns dubbla liv är Barbara Voors första ungdomsroman, och om hon skriver fler tänker jag absolut läsa dem! Jag har redan nu en massa att se fram emot, Barbara Voors har ju skrivit flera vuxenböcker och jag har inte läst en enda (men det ska jag göra något åt så snart som möjligt)!

4 kommentarer:

 1. Tyckte också väldigt mycket om den här boken!

  SvaraRadera
 2. Kul! Det är alltid trevligt när fler gillar bra böcker!

  SvaraRadera
 3. Verkar vara en intressant bok! Jag har hört talas om den innan och skulle gärna läsa den. Har ju också nu en bekräftelse om att den är bra! ;)

  SvaraRadera
 4. Jag tycker absolut att du ska läsa den!

  SvaraRadera