16 december 2015

En liten uppdatering

Nu har det verkligen gått lång tid sedan jag uppdaterade bloggen - vilket förstås känns lite tråkigt. Sanningen är att jag det senaste året inte har läst lika mycket som jag brukade, kanske därför att studier har tagit mycket tid i anspråk, men kanske också för att även jag, i denna vår tid av sociala medier, korta statusuppdateringar, klickbaserad nyhetsrapportering och ständigt uppdaterade informationsflöden, har blivit sämre och sämre på att läsa långa, sammanhängande texter.

Men! Jag kan med glädje tala om att en sådan där lästorka visserligen är trist, men inte nödvändigtvis evig. Det som krävs för att bota den: mycket sammanhängande ledig tid, en skön fåtölj och en riktigt bra bok. Den riktigt bra boken som jag nu fastnat i är Joyce Carol Oates Carthage, som jag köpte förra våren då jag var i New York och faktiskt lyssnade på, och pratade lite med Oates (!). Häromdagen började jag äntligen läsa den, och än så länge är jag helt tagen. Nu är det inte så långt kvar, och när den är utläst tänkte jag se till att skriva om den här - för det är den värd! Kortfattat redan nu kan jag säga att Carthage är otroligt välskriven, spännande, intressant, handlar om allt från ett komplicerat syskonförhållande till situationen för dödsdömda amerikanska fångar, med den amerikanska drömmens baksidor som ett genomgående tema - precis allt man kan förvänta sig av Joyce Carol Oates-roman och lite till.

Under hösten har jag förstås läst en hel del, om än inte så mycket skönlitteratur som jag hade önskat. Jag har nämligen börjat på juristprogrammet på Lunds universitet, vilket innebär att jag har tryckt i mig en massa kurslitteratur, om avtalsrätt, Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, EU-rätt, tryckfrihet och politisk filosofi ... Jag trivs hur bra som helst, jag lär mig en massa nya intressanta saker mest hela tiden och har träffat en massa trevliga nya människor (till exempel Anna, som till min stora förtjusning också bokbloggar). I och med att jag än så länge bara läst den första terminen har många av våra böcker varit just introduktioner till olika ämnen, och kan därför vara läsvärda även för den som inte läser juridik. Jag kan till exempel rekommendera Jonathan Wolffs An Introduction to Political Philosophy. Viss kurslitteratur, som Strömberg och Lundells Sveriges författning, är däremot något torrare och är kanske mindre aktuell för den som bara är nyfiken och inte behöver den för att plugga inför tentan i konstitutionell rätt.


Slutligen kommer ett tips till alla andra pendlare som skulle vilja läsa mer: läs noveller på bussen och tåget! Det är ett utmärkt sätt att hålla liv i läsandet även om när inte finns så mycket tid - att läsningen blir avbruten när man stannar vid sin hållplats gör inte jättemycket, eftersom novellsamlingar innehåller så många naturliga ställen att pausa på. I somras läste jag till exempel Alice Munros novellsamlingar Dear Life och Too Much Happiness, och jag kan varmt rekommendera båda två!


3 kommentarer:

 1. Vad roligt att du är tillbaka! (iaf lite! ;) )
  Själv så lyssnar jag på ljudbok på bussen, då jag blir åksjuk av att läsa. Det gör att jag förhoppningsvis faktiskt kanske kan ta mig igenom Sagan om is och eld :)

  SvaraRadera
 2. Kul att få en uppdatering om ditt liv. Lycka till med studierna!

  SvaraRadera
 3. Trevligt att du börjat läsa juridik!

  Själv brukar jag tyvärr inte hinna läsa särskilt mycket på bussen, då det bara är tio minuter mellan mitt hem och min skola (jag har flyttat tillbaks till Sverige). Dock brukar jag hinna med mer under lunchen – just nu håller jag för övrigt på med Michaels Booths "The Almost Nearly Perfect People".

  SvaraRadera