25 september 2011

Pocket och prassel 6.0

Jag ska vara med i En bok om dagens bokbyte Pocket och prassel 6.0, och för att underlätta för min hemliga bokvän svarar jag på de här frågorna:

Om böcker:
* Vilken genre eller författare gillar du bäst?

Det är jättesvårt att välja, men några är Joyce Carol Oates, Haruki Murakami (jag älskar Fågeln som vrider upp världen och Kafka på stranden, men är inte alls så förtjust i Norwegian Wood), Vibeke Olsson, Philip Pullman, Barbara Voors, Jane Austen och systrarna Brontë.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?

Sedan jag var i Berlin i somras har jag blivit nyfiken på tysk litteratur (nej, jag har tyvärr inte varit på årets Bokmässa). Jag har inte läst så mycket tyska författare, men nu håller jag på med Upptäckten av currywursten av Uwe Timm.

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?

Om jag kunde drömma, den första Twilightboken, var ingenting för mig och fick mig att känna att jag inte ville läsa fler vampyr- eller varulvsböcker för tonåringar (därmed inte sagt att jag ogillar vampyrer - jag vill hemskt gärna läsa till exempel Bram Stokers Dracula). Dan Browns Da Vinci-koden fastnade jag inte alls i, och jag gillar inte chick-lit.

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?

Jag samlar på alla mina favoritförfattare. Av Joyce Carol Oates har jag alla ungdomsböckerna, Svart flicka, vit flicka, Little Bird of Heaven och Älskade syster. Av Murakami har jag Fågeln som vrider upp världen och Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Av Vibeke Olsson har jag och har läst Ulrike-böckerna, Molnfri bombnatt, Skymningens nådatid och Murkronan. Av Philip Pullman har jag His Dark Materials (på både svenska och engelska, på engelska har jag till och med två ex av den första), The good man Jesus and the Scoundrel Christ, Once Upon a Time in the North och Lyra's Oxford. Jag har Emmy Moréns dubbla liv och Islossning av Barbara Voors. Av Jane Austen har jag allt. Av Emily Brontë har jag Wuthering Heights, av Anne Brontë har jag Agnes Grey och av Charlotte Brontë har jag Jane Eyre och The Professor.

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?

Nej, det finns det inte. Jag har försökt skriva läsdagbok ibland, men det brukar inte gå så bra. Jag glömmer alltid att skriva upp det när jag läst ut en bok.

* Annat litterärt, värt att veta..?

Språket är något av det allra viktigaste för att jag ska tycka om en bok. Om jag inte gillar språket kan jag inte komma in i en bok, och då spelar det ingen roll hur bra historien är.

Om ätbart:
* Vad äter du för godis?

Choklad, helst mörk. Jag äter inte godis med gelatin i (eftersom jag vegetarian), är inte så förtjust i sådant som är jättesött, gillar inte lakrits och tycker inte speciellt mycket om vit choklad.

* Naturgodis - ätbart eller inte..?

Jättegott, särskilt rostad, saltad majs och chilinötter.

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?

Jag dricker inte kaffe, men jättemycket te! Jag gillar inte fruktte, men dricker gärna olika sorters grönt te. Mitt absoluta favoritte är lapsang, men jag har redan tre påsar (löste, alltså) lapsang i teskåpet, så jag önskar mig inte mer!

Annat:
* Hobby?

Jag läser, dansar, spelar cello, skriver, fotograferar och går på teater!

* Favoritfilm?

Liksom favoritförfattare är det svårt att välja, men några filmer jag gillar är The Reader, Black Swan, Juno, Det regnar alltid i Provence, Little Miss Sunshine, Stardust och Amelie från Montmartre.

* Favoritmusik?

Några artister jag gärna lyssnar på är Regina Spektor, Laleh, Miss Li, Melissa Horn och Veronica Maggio. Annars lyssnar jag mycket på klassisk musik, och då är barocken min favoritepok. Om jag måste välja en favoritkompositör blir det antagligen Vivaldi eller Bach.

* Stjärntecken? Favoritfärg?

Fiskarna. Jag gillar ljusa, lite kalla grönblå färger, men även mörka, varma röda. På vintern längtar jag efter grönt, rosa, gult och alla andra ljusa våriga färger, medan jag även älskar alla fantastiska höstfärger.

* Samlar du på något?

Fina bokmärken och små anteckningsböcker (och böcker, naturligtvis)!

7 kommentarer:

 1. Kul :) Nu ska jag försöka komma underfund med vad jag ska packa i paketet :)
  /Hemlige bokvännen

  SvaraRadera
 2. av ren nyfikenhet: vad var det som gjorde att du inte gillade "Om jag kunde drömma?"

  SvaraRadera
 3. Bokvännen: Vad roligt! Jag kom på att jag även har läst Högläsaren av Bernard Schlink (som också är tysk). :)

  Linn (Knyttsak): Det har jag skrivit om i min recension av boken, som finns här: http://bokmatilda.blogspot.com/2009/01/om-jag-kunde-drmma.html

  SvaraRadera
 4. Håller med om Murakami - gillade också Fågeln och Kafka men inte Norwegian wood.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte heller om twilight-böckerna. eftersom de handlar om vampyrer. men jag hittade en annan serier som heter "house of night". dem böckerna handlar också om vampyrer och är jättebra, jag rekommenderar de verkligen.

  //en boktokig tjej som älskar att följa din blogg:)

  SvaraRadera
 6. förresten vilken är den bästa boken du har läst?? vill väldigt gärna läsa den, för vi verkar ha ganska lika boksmak(jag äskar också Harry Potter böckerna).

  //en boktokig tjej som älskar att följa din blogg:)

  SvaraRadera
 7. Anordnat ett bokbyte på min nya blogg. Var gärna med eller sprid ryktet vidare!

  SvaraRadera