5 januari 2011

Och var hör du hemma?

Och var hör du hemma? är skriven av Anne Tyler.

En höstkväll står de två familjerna Donaldson-Dickinsons och Yazdans på flyplatsen i Baltimore och väntar. De känner inte varandra och har aldrig träffats förut, men är på flygplatsen av precis samma anledning, nämligen att de två små koreanska flickorna Jin-Ho och Sookie just den kvällen ska komma till Baltimore för att flytta till sina adoptivfamiljer.

Jin-Ho hamnar hos familjen Donaldson-Dickinson, som består av föräldrarna Brad och Bitsy samt en massa släktingar som kommer och hälsar på så fort det är någonting som ska firas. Jin-Hos familj är väldigt amerikansk, alla i släkten är amerikaner och känner sig hemma i USA. Riktigt så är det inte i familjen Yazdan, där Sookie hamnar. Sookie får byta namn till Susan, för att det ska bli lättare för henne att passa in i det amerikanska samhället. Hennes föräldrar, Sami och Ziba, har båda sitt ursprung i Iran och har, trots att Sami är född i USA och beter sig precis som andra amerikaner, aldrig riktigt fått komma in i samhället. Antagligen är det därför det är så viktigt för dem att dottern verkligen gör det. Samis och Zibas ansträngningar för att få Susan att passa in blir nästan lite överdrivna, medan Brad och Bitsy går så långt som möjligt åt andra hållet i stället. Jin-Ho får behålla sitt koreanska namn, hon får ha en koreansk dräkt när familjerna tillsammans firar Ankomstdagen (årsdagen av flickornas ankomst till USA, som de två familjerna firar tillsammans) och Bitsy pratar hela tiden om hur viktigt det är att Jin-Ho och Susan bevarar sitt koreanska kulturarv. För Susan kan det leda till att hon faktiskt helt tappar bort både sitt och även förälrarnas ursprung, medan Jin-Ho kan få problemet att hon aldrig riktigt får vara en del av det amerikanska samhället. Det är problem som Brad och Bitsy förmodligen inte ens skulle kunna tänka sig, eftersom det är en självklarhet för dem att de är amerikaner och hör hemma i USA.

Samis mamma, Maryam, blir fort en av de viktigaste personerna i Susans liv. När varken Sami eller Ziba är hemma är hon alltid barnvakt, och hon är alltid med på Ankomsdagsfesten. Maryam känner att hon inte alls passar in på den årliga festen, hon hör inte ihop med den jätteamerikanska familjen Donaldson-Dickinson. Hon tycker egentligen inte att hon passar in i USA överhuvudtaget, i det land hon bott sedan hon var nitton känner hon sig fortfarande som en besökare. När Brad och Bitsy är ensamma klagar de på att Maryam fortfarande inte lärt sig engelska ordentligt, utan bryter, och när Maryam träffar sin kusin visar det sig att hon numera även bryter på sitt hemspråk. Inte heller tillsammans med sin iranska släkt känner hon att hon hör hemma. Samtidigt som relationerna mellan människorna i de två mycket olika familjerna blir mer och mer komplicerade, blir Jin-Ho och Susan äldre. Snart måste de börja välja var de egentligen vill passa in, och även de vuxna tvingas fundera över vilka de egentligen är. Spelar det egentligen så stor roll varifrån man kommer, eller är det viktigare var man känner att man passar in?

Och var hör du hemma? är en superbra bok! Det är väldigt intressant att läsa om hur olika de två familjerna behandlar sina adoptivbarn, och hur extrema både Samis och Zibas ansträngningar för att göra Susan amerikansk och Brads och Bitsys för att få Jin-Ho att bevara sitt koreanska arv blir väldigt tydligt när de umgås. Jag är nyfiken på hur det går för Susan och Jin-Ho i framtiden, och tror att jag kommer att fundera på det ganska länge efter att jag läst den.

3 kommentarer:

 1. Låter som en mysig bok värd att vara med på min "att läsa"-lista. Jag fullkomligt älskar din nya design! Vid första anblicken var den möjligen aningen dov eller tråkig (din gamla sprudlade ju fullkomligt av energi), men när jag vant mig kan jag dröja kvar och bara glo, så mysig är den. Och det är ju så designer ska vara; mysiga och kanske aningen svåra, sådär så att man bara tycker mer och mer om dem med tiden.
  Ha det gott, Matilda!

  SvaraRadera
 2. Den låter väldigt intressant. Är det en roman eller finns familjerna på riktigt? Det lät så autentiskt men jag gissar på roman?

  SvaraRadera
 3. Sofia: Jag tycker absolut att du ska läsa den! Kul att du gillar designen så mycket!

  Boktoka: Det är den! Ja, det är en roman. Jag tycker helt klart att du ska läsa den!

  SvaraRadera