17 september 2010

Ursäkta att man vill bli lite älskad

Ursäkta att man vill bli lite älskad är skriven av Johanna Thydell, som även skrivit I taket lyser stjärnorna och Det fattas en tärning.

Nora Jonasson är sjutton år, och "har det väl egentligen vad man skulle kunna säga rätt bra". Men hon har aldrig varit ihop med någon, inte som sin populära bästa vän Lisa, och den enda kille som visar någon sorts intresse för henne är Sylvester i hennes franskgrupp. Det är bara det att Nora inte alls är intresserad av Sylvester, även om hon ibland får för sig att hon borde vara tacksam för att någon lägger märke till henne överhuvudtaget.

Nej, Nora gillar egentligen inte alls Sylvester, men funderar på om hon kanske är lite intresserad av sin tre år äldre storebrors kompis Stoffe. Men kan Stoffe lägga märke till Nora, kan han börja se henne som något mer än bara Jonassons lillasyster? Kan någon alls lägga märke till Nora när Lisa är i närheten? När Nora och Lisa var små var det som om Lisas coolhet smittade, när Nora var med henne var hon också populär, då var hon också en sådan som killarna ville bli ihop med. Riktigt så är det inte längre, nu är Nora orolig för att Stoffe ska titta på Lisa och inte på henne, för inte kan det väl Noras kompis Jossan ha rätt när hon säger att Stoffe faktiskt spanade in Nora?

På en fest försvinner Lisa iväg med AB i klassen, som har gillat Lisa så länge Nora kan minnas. Ensam kvar på en balkong står Lisas pojkvän Jack, och när Nora går ut och pratar med honom vill hon bara muntra upp honom lite, få honom att glömma att Lisa har gått sin väg och kanske är otrogen, eftersom hon plötsligt får för sig att han tänker hoppa från balkongen och ta livet av sig. Att hon börjar prata om fotboll med Jack är faktiskt bara något hon gör för att få honom att släppa balkongräcket och sluta se ut som om han tänker hoppa. Nora kan inte hjälpa att just det Jack saknar hos Lisa är att hon inte kan något om fotboll.

Nora hoppades inte att Jack skulle bli intresserad av henne eller något sådant, det hade hon inte en tanke på. Men plötsligt kommer inte Lisa till skolan och svarar inte på Noras sms, när Nora frågar Jossan om hon vet något svarar hon undvikande. Till slut visar det sig att Jack blivit kär i henne, i Nora, och gjort slut med Lisa. Lisa tycker att det är Noras fel, och fast Nora ofta har önskat att någon ska lägga märke till henne, och inte bara Lisa, känns det här inte det minsta bra utan bara väldigt, väldigt hemskt.

"Egentligen skulle man ju kunna skratta åt saken. Lisa Lind dumpad på grund av Nora Jonassons FRAMSTÖT - HA HA HA YEAH RIGHT!
Det är bara det att jag inte kan skratta.
Det är bara det att jag har så ont i magen att jag inte kan resa mig."

Jag tycker mycket om Nora, och det är lätt att känna med henne. Hon tänker sig ofta att saker ska bli på ett visst sätt, men så blir det inte alls så. Saker hon trott skulle kännas bra känns plötsligt bara fel, och ingen blir imponerad av hur bra Nora är på armbrytning när det egentligen är hur coolt som helst. Nora är egentligen väldigt vanlig, hon är inte psykiskt sjuk och hennes föräldrar är inte skilda och har inte alkoholproblem. Hon skulle bara vilja vara lite populärare, ha en lite nyare mobiltelefon (som inte är ärvd från Lisa) och vara lite speciell. En sådan som folk vänder sig om och tittar efter. En sådan som blir lite älskad.

Ursäkta att man vill bli lite älskad är en superbra bok! En anledning till att jag tycker så mycket om den är att Noras problem är så vanliga, den visar att man faktiskt kan vara jätteledsen och tycka att allt är jobbigt även om ingen av ens föräldrar är alkoholist och ingen man tycker jättemycket om dör. Att man kan känna att man inte duger även om man inte har ätstörningar eller har blivit mobbad sedan man började skolan. Jag tycker att det här är Johanna Thydells bästa bok hittills, och jag hoppas att hon skriver ännu fler!

8 kommentarer:

 1. Jag reserverade boken på bibblan för flera månader sedan och väntar fortfarande ivrigt:) när du skriver så fint om den vill jag ha den NU! HAHA! NU! >:D *ond*

  SvaraRadera
 2. "Ursäkta att man vill bli litet älskad" skiljer sig från många andra - i och för sig finfina - av 2010 års ungdomsböcker genom sin underbara originalitet.
  Den är ju så rolig!
  Också!

  Jag älskar de "Nordiska ordspråken" som finns litet här och där nederst på sidorna.

  Till exempel: "Lägg inte alla ägg i samma korg, kasta dem på Viktor Persson"
  eller
  "En del föds med bestämda kliv, andra med myrsteg".

  lena kjersén edman
  P S Gunnar Ardelius nya bok är också superbra. Och "Synvilla" av debutanten Karina Berg Johansson. Och.....

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också ordspråken väldigt mycket! Men de är faktiskt inte nordiska (det trodde jag också i början) utan noriska!
  Jag tycker om "Inget ont som inte har något gott med sig åt någon annan" också!

  Tack för alla tips! Jag har några olästa, nya, svenska ungdomsböcker liggande, men faktiskt ingen av dem du nämnde här. Kanske något att skaffa mig ...

  SvaraRadera
 4. Jag är jättenyfiken på den boken och har läst en intervju med henne där hon berättar just om att hon skrivit en bok om vanliga ungdomar som inte har några dödsallvarliga problem.

  SvaraRadera
 5. Tjena!Lite ny här, men vill ge dej ett boktips som du kan blogga om. Jag vet ju inte alls om de här böckerna passar dej, eller om du rent av redan har läst dom, men iaf; Percy Jackson serien av Rick Riordan. De är sjukt roliga och spännande!!

  SvaraRadera
 6. Hej, vad bra och mycket du skriver!:) Jag har precis börjat "bokblogga" och skriver vääääldigt kort och skriver knappt något om handlingen:P Jag försöker skriva lika mycket och bra som du gör!:) (Hittade adressen till din blogg i en gammal KP-tidning;)) Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Du skriver jätte bra! jag hittade också din adress i en gammal kp tidning. Jag spelar också cello.
  Skratta mycket
  hej hej

  SvaraRadera
 8. Hej
  Jag läste ut den boken i förrgår och jag tyckte att den var jätte bra.
  Jag tycker att alla böcker som hon har skrivit är jättebra!!!

  SvaraRadera