15 april 2010

Spännande böcker om Nya Zeeland

Böckerna om Kimberlie är skrivna av Kim M. Kimselius, som även skrivit böckerna om Theo och Ramona. Än så länge finns det två böcker om Kimberlie, Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland och Kimberlie - Ett nytt liv.

I den första boken åker trettonåriga Kimberlie och hennes föräldrar till Nya Zeeland för att hälsa på hennes pappas släkt. Kimberlie är förväntansfull och övertygad om att resan kommer bli rolig och spännande, men samtidigt är hon orolig att något ska hända. Hon har mycket hon är rädd för, som flygplan och höga höjder.
Kimberlie bestämmer sig för att under resan träna bort lite rädslor genom att göra saker hon tycker är läskiga, men ofta är sakerna hon gör lite för farliga. Flera gånger blir hon räddad av en maorie (maorier är Nya Zeelands ursprungsbefolkning) med en blå tatuering i ansiktet. Kimberlie är inte säker på vad hon egentligen tycker om maorien. Trots att han har räddat hennes liv flera gånger tycker Kimberlie att han är lite skrämmande. Han verkar ha någon sorts magiska krafter, och han vet saker om Kimberlie som hon inte kan förstå hur kan fått reda på. Dessutom säger hennes släktingar en massa fördomsfulla saker om hur hemska alla maorier är, och även om släktingarnas fördomar gör henne illa till mods funderar hon ibland på om de kanske har rätt.

På Nya Zeeland träffar Kimberlie också Andy, en trevlig kille i samma ålder som hon. Andy blir vän med Kimberlie och hennes föräldrar, han känner att hennes familj är som hans familj borde vara (men verkligen inte är).

I den andra boken, Kimberlie - Ett nytt liv, händer något hemskt som gör att Kimberlies liv aldrig kommer bli sig likt igen. Kimberlie är övertygad om att hon aldrig någonsin kommer att bli glad igen, och är upprörd över att omgivningen förväntar sig att hon snabbt ska komma över den fruktansvärda händelsen. Trots allt lyckas Kimberlie hitta glädje och trygghet igen, men ännu en obehaglig händelse tar ifrån henne det igen. Dessutom får hon för sig att alla hemska saker som händer är hennes fel, och att alla som är nära henne är i fara. För att inte råka skada fler av de människor hon älskar är hon på väg att ensam ge sig ut i Nya Zeelands vildmark, där många spännande äventyr väntar henne och Andy ...

Jag tycker väldigt mycket om alla böcker jag läst av Kim M. Kimselius, men jag tycker att Kimberlieböckerna är ännu bättre än böckerna om Theo och Ramona. De är allvarligare och karaktärerna känns mer trovärdiga. Kimberlie är omtänksam och vill väl, och innerst inne vet hon vad hon tycker. Trots det är hon ofta ganska osäker. Hon är från början säker på att släktingarnas hemska historier om att alla maorier är elaka är fel, men senare börjar hon tvivla. När hon till slut lär känna maorien försvinner alla tvivel och hon inser att släktingarna hade fel. Ofta är hon väldigt upptagen av att hon är tonåring och därför måste anstränga sig för att vara som en tonåring "ska vara", och ibland gör det att hon är på väg att glömma bort vad hon egentligen känner. Kimberlie är modig och gör utan att tveka farliga saker för att rädda dem hon älskar, men det händer att hon är lite dumdristig och utsätter sig för fara i onödan.

Jag tycker väldigt mycket om Kimberlie, delvis därför att hon är så trevlig och delvis därför att hon känns så verklig. Att hon är osäker och inte alltid gör det som är rätt gör att hon känns mer som en riktig människa än hon gjort om hon alltid vetat exakt vad hon skulle göra och aldrig varit osäker på vad som är rätt och vad som är fel.

Jag rekommenderar verkligen Kimberlieböckerna, och jag längtar väldigt mycket efter fortsättningarna!

3 kommentarer:

 1. Oj, Matilda, vilka fina recensioner av mina böcker om Kimberlie och Andy. TACK! Tycker om att du kunde berätta så mycket om böckerna utan att avslöja vad som egentligen händer. Mycket bra gjort!
  Kramisar från författaren Kim M. Kimselius (PS. Blev en fin födelsedagspresent eftersom jag läste detta på min födelsedag. Tack!)

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillar recensionerna så mycket! Varsågod och grattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
 3. Tack Matilda! Kramisar från författaren Kim M. Kimselius

  SvaraRadera