30 mars 2010

Fjäril

Fjäril är skriven av Sonya Hartnett, som fick ALMA-priset 2008. Hon har även skrivit bland annat The Silver Donkey, The Ghost's child och Jag är djävulen.

Trettonåriga Plums största skräck är att inte få vara med. Därför umgås hon hellre med ett tjejgäng som ofta retar henne och inte låter henne vara med på riktigt än att visa att hon är ensam. Tanken på att verkligen vara ensam, så ensam att det blir uppenbart att hon är utanför, skrämmer Plum så mycket att hon desperat klamrar sig fast vid sina så kallade vänner. "Vännerna" utnyttjar Plum, och trots att hon umgås med dem och kallar dem sina vänner är hon inte en i gänget på riktigt.

Plum tror att hennes ensamhet beror på att hon är ful, tjock och dum (och inte på att hennes "vänner" är elaka mot henne), och tror att om hon var snyggare, smalare och smartare skulle hon bli mer accepterad, kanske till och med omtyckt eller populär.

En dag blir Plum inbjuden till sin grannes sons födelsedagskalas. Plum lär känna grannen, Maureen Wilks, som för Plum verkar lite som någon form av gudinna. Maureen är vacker, smal och modemedveten, och det bästa av allt är att hon bryr sig om Plum. Maureen säger att Plum skulle kunna bli fotomodell och att de andras elakheter bara är tecken på avund. Plum och Maureen bestämmer sig för att bli som systrar, eftersom de är de enda som förstår varandra.

Plum är glad över Maureens stöd, speciellt när en hemlighet som avslöjas får Plums så kallade vänner att överge henne på riktigt. Efter avslöjandet har hon inte ens stöd av de "magiska" föremål hon gömt och fått kraft av tidigare.

Men är livet perfekt bara för att man är vacker? Eller är Maureen Wilks inte så underbar och lycklig som Plum trott? Och är det egentligen bara Plum som har hemligheter vars avslöjanden kan få förödande konsekvenser? Kanske inte, och när Maureen plötsligt visar sig ha andra kopplingar till hennes familj rasar Plums värld ännu en gång.

Jag tycker riktigt, riktigt mycket om Fjäril! Plum känns väldigt trovärdig, hennes rädsla för att vara utanför och hennes övertygelse om att ensamheten är hennes fel beskrivs på ett obehagligt och övertygande sätt som känns väldigt verkligt.

Fjäril är en mycket mörk historia, och även om Plums problem bara växer och växer känns det aldrig överdrivet. Och kanske kan det, trots allt, finnas hopp även för Plum.

8 kommentarer:

 1. Den här boken verkar intressant. Den skall jag lägga på min lilla "att-läsa-hög". Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Kul att du ska läsa den!

  Varsågod!

  SvaraRadera
 3. Det verkar vara en bra bok. Men jag brukar ju tycka om böcker du tipsar om. Jag har läst "the silver donkey" innan och den är jättebra! Sonya Hartnett är en fantastisk författare!

  SvaraRadera
 4. 2010 års bästa ungdomsbok!
  Jag vill snart, snart läsa om "Fjäril", jag vill diskutera den med alla litteraturälskare, jag vill skänka den till mina vänner!

  Sonya Hartnett har verkligen krupit under skinnet på fjortonåringen Plums - men boken är också en fantastisk historia om en intressant familj, om den komplicerade vänskapen mellan tonårsflickan och hennes avgudade äldre bröder, om kärlekslängtan, om tristess, om osäkerhet, om brist på inlevelse, om inlevelse - och sällan har ett lyckligt slut gjort mig gladare!

  Berättelsen om när Plums gör hål i öronen är så gripande, ja hela romanen griper tag i läsaren!
  Tack Matilda för att du lyfter fram den här boken som ingen får missa!
  Tack ALMA-juryn för att den härom året valde Sonya Hartnett till världens bästa b-o-u-boksförfattare!
  Tack Sonya Hartnett för tankarna och orden!

  lena k e

  SvaraRadera
 5. Här kommer böcker :)

  Artemis Fowl av Eoin Colfer
  Bläckmagi av Cornelia Funke
  Maskernas stad av Mary Hoffman

  Jag tror att du skulle gilla de här böckerna, samtliga är serier och det skulle vara jätteroligt om du skrev om dem i din blogg! :)

  SvaraRadera
 6. Lollo: Det är en jättebra bok!

  Lena K E: Härligt att du också tycker så mycket om den här fantastiska boken!

  Sanne: Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. Konstigt nog har BTJ (som föreslår hur böcker ska klassificeras på biblioteken)INTE klassificerat "Fjäril", 2010 års hittills bästa ungdomsbok, som en ungdomsbok.
  Kan någon förstå?

  SvaraRadera
 8. Det låter väldigt märkligt. Jag kan i alla fall inte förstå.

  SvaraRadera