26 februari 2010

I det här trädet

I det här trädet är skriven av Per Nilsson och Katarina Kieri. Båda författarna har tidigare vunnit Augustpriset, och nu har de skrivit en riktigt bra bok tillsammans.

Siri och Jakob känner inte varandra. Jakob vet inte vad Siri heter och Siri vet inte vad Jakob heter. Då och då ser de varandra, men inte så ofta. Han tänker på henne som Fågelflickan och hon tänker på honom som Vilsenpojken.

Jakob är verkligen en "Vilsenpojke". Han känner sig väldigt ensam och vilsen, och inser förvånad när hans nya vän Ida frågar honom vad han ska göra ikväll att det är första gången han får den frågan. Han inser att Ida betyder något för honom, han känner att han ler när hon avslutar ett sms med "Kram".

Siri är också ensam och vilsen. Hennes föräldrar är skilda och hennes pappa är alkoholist. Han har lovat henne att hon betyder så mycket för honom att nu ska han hålla sig nykter. För hennes skull. Siri vill gärna lita på sin pappa, hon vill kunna förlåta honom. Men det finns en gräns. Plötsligt har han svikit en gång för mycket. Plötsligt minns Siri den där skadade fågelungen som hennes pappa var tvungen att döda för att den skulle slippa lida. Siri förstod att det var grymt att den skulle leva, den skulle lida så mycket. Att hennes pappa dödade den var för fågelungens eget bästa, det minns Siri. Men hon minns också hur pappan slog och slog, långt efter att den stackars fågeln var död. Och är det bara skadade fågelungar som borde få dö för att slippa lida?
Siri är ensam i sin familj. Hon har känt sig tryggare med sin pappa än med sin mamma, men var kan hon känna sig trygg nu när hon inte kan lita på sin pappa längre? Siri kunde känna sig ganska trygg med sin bästa vän, Fatima. Men plötsligt råkar hon göra Fatima arg, och är nu alldeles ensam i skolan också.

Jakob har en storebror, John. För fem år sedan var John med om en misshandel. Han blev inte misshandlad och han var inte med och slog. Men han var med. Han stod bredvid och tittade. Han gjorde ingenting. Kanske var det då John blev sådär tyst, kanske var det då det slutade finnas ett "vi" som betydde Jakob och John. Kanske var det då glimten i Johns ögon försvann. Jakob vet inte. Han börjar fundera på det när Ida frågar om John alltid har varit sådär tyst. Eller är det Lasses fel att John är som han är nu? Lasse, som nog egentligen bodde ihop med Jakobs mamma. Det kändes inte så för Jakob. Han tyckte att det kändes som om Lasse bodde hos dem, inte med dem. Det kändes som om de var två lag, Lasse var ett lag och Jakob, John och deras mamma var ett lag. Lasse som försökte trycka ner John, han stod inte ut med att John var smartare och starkare än han.

Siri är inte som alla andra. Hon är annorlunda, speciell. Hon passar inte i klassen, hon är som en fågel som bara flög förbi och råkade landa där. När alla andra tittar i skolkatalogen tillsammans och säger "Åh, vad ful jag är!" eller "Du är jättesöt!" smyger Siri ner den i skolväskan, för att sedan kunna sticka ut ögonen på alla hon inte tycker om. Först Caroline i klassen. Med den röda knappnålen sticker Siri två små hål där Carolines blå ögon syntes bara några sekunder tidigare. Nästa dag är Caroline sjuk. Sedan är det Kevins tur. Kevins tur att drabbas av Siris svarta voodoomagi. Men magin fungerar kanske bara tre gånger, så Siri ska vänta och tänka efter noggrant innan hon använder sin sista gång. När hon stuckit ut ögonen på en sista person ångrar hon sig mycket och är jätterädd för att hon i sin ilska gjort något förskräckligt mot någon som egentligen är väldigt viktig för henne.

Det händer att Siri och Jakob träffar varandra. Och ja, kanske till och med en vilsenpojke och en ensam fågelflicka kan bli mindre ensamma. Men de behöver inte bli det genom varandra. I det här trädet handlar inte om två ensamma personer som plötsligt träffas och blir kära så att allting löser sig. Den handlar om två ensamma personer, ja. Men en av de saker som gjorde att jag tyckte så mycket om den här boken var att det inte gick ut på att Siri och Jakob skulle träffas och bli kära. Den visar att kärlek inte är lösningen på alla problem. Den visar också att människor kan betyda något för varandra utan att vara kära. Att det finns fler saker som är viktiga.

Vartannat kapitel handlar om Siri och vartannat om Jakob. Det är Katarina Kieri som har skrivit om Jakob och Per Nilsson som skrivit om Siri. Det visste jag inte när jag läste boken, och jag hade inte kunnat lista ut att de inte skrivit allting tillsammans. Jag tycker att det är väldigt bra och väldigt häftigt hur två författare kan skriva så likt, så att det känns som om det är en författare som skrivit alltsammans.

Jag rekommenderar verkligen I det här trädet! Den är riktigt, riktigt bra!

18 kommentarer:

 1. Författaren Per Nilsson sade en en gång "Jag skriver om viktiga saker. Annars får det vara".

  Han och Katarina Kieri har i den här romanen verkligen skrivit om viktiga saker. Jag tror att de bägge författarna (som hör till mina favoriter) blir glada över din vältänkta och välskrivna recension på din blogg.


  lena k e

  SvaraRadera
 2. Låter som en underbar bok Matilda. Tycker jättemycket om din bokblogg!

  Kramisar Kim

  SvaraRadera
 3. MISSA INTE RADION!
  Måndag 1 mars "Biblioteket" kl 14.03

  Katarina Kiei och Per Nilsson berättar om sin gemensamma bok: "I det här trädet"

  tipsar Lena K E
  Låt oss inte bara läsa
  utan också
  höra ihop!

  SvaraRadera
 4. Det låter intressant!

  Tyvärr kan jag inte lyssna klockan två, eftersom jag är i skolan då. Efteråt kommer man kunna lyssna här:
  http://www.sr.se/sida/default.aspx?programid=1273


  Det tänker jag göra!

  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. För en gångs skull kanske jag läser en svensk bok. Den låter riktigt fin. Lite Boktjuven-känsla. Eller?
  Jag ska också lyssna, men först mot Bokrean! :D
  /Lyra

  SvaraRadera
 6. Hej Matilda! Det låter som en bra bok. Tror du att den kan passa även på gymnasiet? Jag håller på att leta bra böcker som handlar om identitet och genus.

  SvaraRadera
 7. Oj, kom min kommentar med? Letar böcker som är bra om identitet och genus. Har du några tips får du gärna lämna en kommentar hos mig!

  http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/03/05/boktips-onskas/

  SvaraRadera
 8. Hej, jag har också en bokblogg, läs gärna den: www.sophiesboktips.blogspot.com

  SvaraRadera
 9. Lyra: Jag tycker verkligen att du ska läsa den! Jag har tyvärr inte läst Boktjuven, så jag vet faktiskt inte om det är samma känsla!

  Lilla O: Jag tror att den passa på gymnasiet också, huvudpersonerna Siri och Jakob är (tror jag) sexton respektive sjutton år gamla.

  Sophie: Kul att du har en bokblogg! Jag har varit där och läst, och tycker att den är väldigt fin!

  SvaraRadera
 10. Hej ;P roligt att du heter matilda som jag , och är född 98 , LIKE ME. Det andra roliga är att jag också är galen i böcker <3 Samt har skapat en bokblogg , fick idé från dig ! När jag läste KP nr 8 <3 Du e jätte fin på bilden !

  SvaraRadera
 11. Kul att du också gillar att läsa! Så trevligt att du gillar bloggen, och tack för att du tycker att jag är fin på bilden! Roligt att du också gjort en bokblogg. :D

  SvaraRadera
 12. Jag såg den på Bokia igår , o´ch funderade på att köpa efter läst din recension. men var helt pank :(

  SvaraRadera
 13. Stackars dig! Om du skulle ha råd med den senare är den verkligen värd att köpas!

  Kul att du blev sugen på den efter att ha läst min recension.

  SvaraRadera
 14. Heij! Läste själv boken för någon vecka sen och tykte den var toppen!! Den är väldigt bra skriven. Din blogg är annars också väldit bra!! :)

  SvaraRadera
 15. Kul att du också gillar boken!
  Trevligt att du gillar min blogg! Jag läser och tycker om din blogg, där jag har hittat en hel del böcker jag skulle vilja läsa!

  SvaraRadera
 16. Hej!!! Boken låter suverän, jag ska läsa den härnäst.

  Matilda, du som läser så mycket , varför inte skriva en berättelse på din blogg. Jag tänker att när du skriver recensioner som en författare så borde du kunna skriva ännu bättre berättelser.

  LOVE your BLOGG:D

  SvaraRadera
 17. Tack! :D

  Jag skriver på en del berättelser, men ingen av dem är riktigt redo för att jag ska lägga upp de här än, men kanske så småningom! :)

  SvaraRadera