9 december 2009

Tystnad, tagning

Tystnad, tagning är skriven av Michelle Magorian.

Det är fyra år sedan andra världskriget slutade. Fjortonårige Henrys pappa dog som krigshjälte, och Henry saknar honom verkligen. Eftersom Henrys mamma gift om sig och inte verkar sakna Henrys pappa står Henry väldigt nära sin farmor. Varken Henry eller hans farmor tycker om mannen Henrys mamma gift sig med, Bill. Farmodern anser att Henrys mamma glömt hennes son (Henrys pappa) eftersom hon gift om sig så snart efter hans död.

I Henrys klass går Jeffries, vars pappa deserterade efter att Henrys pappa offrat sitt liv för honom, och Henrys farmor säger att Henry absolut inte får prata med Jeffries. När eleverna i Henrys klass ska göra specialarbeten om olika saker visar det sig att Jeffries precis som Henry älskar film. De och en pojke som är väldigt utanför eftersom han är född utom äktenskapet, Pip, hamnar i samma grupp. Först är Henry upprörd för att han måste arbeta tillsammans med sonen till en desertör och en oäkting, men ju mer tid han tillbringar med Pip och Jeffries desto mer förstår han att det faktiskt inte spelar någon roll. Det Jeffries och Pips föräldrar gjort påverkar inte deras personligheter.

När han lär känna Jeffries och Pip inser Henry att han faktiskt älskar sin tvååriga halvsyster. Det är inte Mollys fel att Bill är hennes pappa, och när Henry till slut ger Bill en chans visar det sig att han inte är så dum ändå. Men sviker Henry sin farmor genom att älska Molly och Bill? Betyder det att han också glömt sin pappa? Henrys farmor verkar tycka att Henry sviker henne, men är det verkligen så? Vem är det egentligen som sviker vem?

Jag tyckte väldigt, väldigt mycket om Tystnad, tagning. Nu är det ganska länge sedan jag läste någon av Michelle Magorians böcker, men jag tror att Tystnad, tagning och Godnatt mister Tom är mina favoriter av dem. Några andra böcker av Michelle Magorian är Hemlängtan, En liten kärlekssång, På djupt vatten och I rampljuset. Jag rekommenderar verkligen allt jag läst av Michelle Magorian!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar