7 november 2009

Natthimmel får gärna vinna Augustpriset

Jag är inte längre helt säker på att jag tycker att Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm ska vinna Augustpriset. Nu har jag två favoriter. Det går precis lika bra om den underbara boken Natthimmel av Sofia Nordin vinner.

Natthimmel handlar om fjortonåriga Tilda. Hennes bästa vän Adina har flyttat och bytt skola, och utan Adina är Tilda väldigt ensam och osäker. Hon är hela tiden rädd för att göra fel, för att andra ska uppfatta henne som konstig. Hon är rädd för att bryta någon av alla de oskrivna regler som gäller i skolan, rädd för att inte stämma med facit. Hemma hos Tilda ska man nämligen stämma med facit. Hennes föräldrar ställer ibland vanliga "föräldrafrågor" om hur det har varit i skolan, om vad Tilda och hennes syster haft för lektioner. Inte för att de egentligen verkar bry sig, utan därför att föräldrar ska ställa sådana frågor. Tilda tycker att det känns som om hennes föräldrars beteenden kommer från en instruktionsbok. Det är inte så att Tildas föräldrar inte tycker om henne, men ibland tycker hon att det känns som om de glömmer bort att hon finns.

I Tildas klass börjar Jesper, som en dag sätter sig vid samma bord som Tilda i matsalen. Han berättar om sitt stora intresse, lajv. Han berättar att varje år har de ett stort lajv, de klär ut sig till soldater och hertiginnor och en hel saga utspelar sig ute i skogen. Tilda tycker att det verkar roligt, hon skulle också vilja lajva. Det får hon gärna för Jesper, de behöver vara fler. Tilda tillbringar mer och mer tid med Jesper, och upptäcker att hon har en annan Tilda inom sig, en modigare. En som vågar stå för att hon är kompis med en kille även om andra tror att hon är kär i honom. En Tilda som inte hela tiden anpassar sig efter vad andra tycker. En Tilda som faktiskt inte stämmer med facit.
I Tildas familj finns också Linnea, Tildas lillasyster. Och i en familj där dörrarna är stängda och man knappt pratar med varandra, där är det lätt för Linnea att smita ut och sätta sig och gråta i äppelträdet när allt blir för jobbigt för henne. Precis lika lätt som det var för Tilda att gömma sig för att gråta i samma äppelträd några år tidigare.

Natthimmel är en riktigt, riktigt bra bok. Sofia Nordin beskriver Tilda och personerna i hennes omgivning på ett fantastiskt sätt. Jag blev väldigt berörd av den här boken, och tycker verkligen att den förtjänar Augustpriset.

Lotta Olsson på DN tycker också att Natthimmel ska få Augustpriset.

2 kommentarer: