12 april 2009

Så långt vingarna bär


Så långt vingarna bär är skriven av Julia Sandström. Den är den andra delen i serien Nyckelväktarna. Den första heter På ödets vingar. Den utspelar sig i en annan värld än vår, en värld där det finns magi och karíter. En karít är en varelse som är lik en människa, men har vingar och kan byta skepnad. Båda böckerna handlar om människosyskonen Comíl och Liva och karìten Shanzoc. I den här boken fortsätter de det uppdrag Shanzoc fick i första boken, att hitta och varna en nyckelväktare. Nyckelväktarna är fyra människor som vaktar de fyra nycklarna till Bergens Port. Bakom porten finns det en massa hemska, onda varelser, och därför får porten aldrig öppnas. Nyckelväktarna måste varnas därför att det finns en grupp onda karíter, De Avskydda, som vill öppna porten och därför försöker få tag på nycklarna. I den här boken är de på väg mot nyckelväktaren Ísery (även om Comíl och Liva inte vet detta, de tror att Shanzoc är en människa som heter Shan och att de endast flyr undan onda karíter som bränt deras hem). Att ta sig till Ísery är ett svårt uppdrag eftersom De Avskydda är beredda att göra vad som helst för att få tag på nycklarna, och de drar sig inte för att skada Shanzoc och hans vänner ...
Så långt vingarna bär är jättebra, och jag tycker att den är minst lika bra som den första boken i serien. Den är ännu mer spännande och det händer mer. Vänskapen mellan Shanzoc och Comíl och Liva utvecklas, även om de inte vet att han är en karít.
Det är svårt att läsa den här boken utan att ha läst den första, eftersom Så långt vingarna bär är börjar precis där På ödets vingar slutar. Det är även väldigt svårt att läsa den här utan att vilja läsa nästa, men det går inte att göra det eftersom den inte har kommit ut än.
Författaren, Julia Sandström, är nu arton år. När På ödets vingar kom ut var hon bara femton. Jag längtar verkligen efter att läsa fortsättningen i serien Nyckelväktarna, men jag hoppas även att Julia Sandström skriver fler böcker när hon är klar med den.
Alla som har läst och tyckt om På ödets vingar borde verkligen läsa den här, och alla som inte upptäckt den här fantastiska bokserien borde verkligen läsa den första!

4 kommentarer:

 1. Härligt att du också är förtjust i Julia Sandströms bok nummer 2.
  Det var också de två recensenterna i Bibliotekstjänsts sambindningshäfte.(BTJhäftet påverkar mycket folkbibliotekens inköp.)
  En önskade tom attJulia Sandströms böcker skulle översättas till engelska - vilket är ovanligt när det gäller svensk litteratur. (Däremotöversätts rätt mycket till tyska.)
  I nästa nummer av OPSIS BARNKULTUR intervjuar jag Julia Sandström.

  Lena Kjersén Edman

  SvaraRadera
 2. Det låter intressant! Var får man tag på OPSIS BARNKULTUR? Jag undrar eftersom jag gärna skulle vilja läsa intervjun med Julia Sandström.

  SvaraRadera
 3. Tidskriften OPSIS BARNKULTUR - den hette tidigare Opsis Kalopsis - kommer ut (alldeles för) sällan. Nästa nummet kommer först i juni 2009.
  Om man vill prenumerera så är telefonnumret 035 - 19 75 87.

  Enstaka nummer kostar 70:-
  Läs mer på wwww.opsisbarnkultur.se

  Matilda - Julia Sandström ville gärna svara på dina frågor.
  I maj tar Julia studenten!

  Skön läsvår önskar jag dig Matilda och drottning Margareta!
  Lena K E

  SvaraRadera
 4. Jag älskar också serien Nyckelväktarna (och får Gryffindor på de flesta elevhems-tester - även om jag också får Ravenclow rätt så ofta, och läser mycket, och är född 1998 xD)! Kommer ihåg hur jag gick och längtade efter den grymt länge... Visste du att fortsättningen kommer att heta "Under Vingarnas Skugga" och troligtvis kommer ut våren 2010?

  SvaraRadera