26 mars 2009

Young Samurai - Krigarens resa

Krigarens resa är skriven av Chris Bradford. Den är första delen i serien Young Samurai.
Den handlar om Jack Fletcher. Han kommer från England, och tillsammans med sin pappa och en besättning är han på ett skepp i närheten av Japans kust. Skeppet blir anfallet av ninjor, japanska lönnmördare. De är ute efter Jacks fars färdplan. Jacks far blir mördad, och Jack driver ensam i land i Japan. Där träffar han bland annat den stora samurajen Masamoto, Masamotos son Yamato och en flicka som heter Akiko. Masamoto bestämmer sig för att adoptera Jack, och detta gör Yamato avundsjuk. Plötsligt ger Masamoto, Yamatos far, Jack mer uppmärksamhet än Yamato.
Jack börjar lära sig japanska, och Akiko blir hans vän. Han förstår även att Yamato inte tycker om honom. Färdplanen är Jacks enda hopp om han någonsin vill komma hem till England igen, men ninjan Dokugan Ryu är ute efter den. Detta gör att Jack flera gånger tvingas kämpa mot den onda ninjan. När Jack lärt sig japanska får han veta att han, Akiko och Yamato ska till Niten Ichi Ryu (Masamotos skola) för att utbilda sig till samurajer. På Niten Ichi Ryu får Jack lära sig mycket, och tillsammans med sina vänner råkar han ut för många spännande och otäcka äventyr.
Jag tyckte inte att Krigarens resa var så bra i början, men i slutet var den mycket bättre. Jag vill gärna läsa fortsättningen, Svärdets väg, när den kommer ut. Krigarens resa är en bok som kan vara ganska tråkig i början, men jag rekommenderar alla som läser den att inte ge upp eftersom den den blir mycket bättre i slutet.

6 kommentarer:

 1. Jag såg på bokbloggar.nu att du och jag skrev om Japan samtidigt. :-)

  Kanske ett tips: Lian Hearns Över näktergalens golv. Fantasy i ett fiktivt medeltida Japan.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Den tänker jag läsa!

  SvaraRadera
 3. Jag hejjar på dej på världens smartaste barn:) Kram MelinaJLjung

  SvaraRadera
 4. Ett tips när du skriver recensioner, skriv inte handlingen utan fokusera mer på vad kanske en viss del i boken betyder för dig. Vad som är bra, vad som är dåligt, varför. Om något var dåligt, hur skulle det kunna göras bättre? Ett plus är att man analyserar djupare och tänka efter vad andra tycker om vissa saker.

  Du kan också berätta om en karaktär du gillade specifikt, och varför? Hur är hennes/hans personlighet? Du nämner Harry Potter, ta Hermione som ett exempel: Uppenbarligen är hon en ”plugghäst” men vad har hon mer för positiva och negativa kvalitéer? Eller du kanske inte heller ser henne som en plugghäst, men varför gör du inte det då? Och varför tror du andra gör det?

  En annan grej är att beskriva lite smått en plats eller en scen du finner rörande/vacker/ledsam/speciell m.m och varför. Alltid ”varför”!

  Du kan också kommentera författarens skrivarkunskaper. Om strömmen i texten passar handlingen, om den är skriven på ett visst sätt (och om detta sätt passar in med andra böcker från samma författare, samt andra likheter mellan böckerna), om du finner att slutet inte riktigt ”binder ihop” handling o.s.v.

  Känslor du får när du läser kan också tas upp. Är boken lycklig och rolig, och du känner dig glad och road när du läser den. Eller om boken är ledsam och ”mörk” och du känner dig så som det är meningen. Man kan också berätta om hur man märker av saker som inte nämns. Som t ex i Harry Potter: man får små detaljer om vad som sker i världen omkring och kan skapa sig sin egen uppfattning om vad som sker genom det.

  Möjligheterna tar aldrig slut! Men, nu märker jag att jag kommer in på MVG-kvalitéer till Svenskan i 9:an och speciellt uppsatsdelen i nationella proven i Svenska, så jag ska sluta nu *le*

  Ha det bra! Peace out!
  ~Jen

  SvaraRadera
 5. Tack Melina!

  Tack för tipsen, Jennifer!

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset!Jag läste precis den boken, den var suverän. Tack igen.


  Jag skulle vilja rekomendera en jättebra bok som är skriven av K.G. Johansson. KRÅKMÄSTAREN i serien Glastornet.

  SvaraRadera