31 mars 2009

Sista chansen

Sista chansen är skriven av Marta Söderberg.
Den handlar om Jacky Zander. När Jacky var tio år dog hennes mamma i en bilolycka. Nu är hon fjorton år och bor på en sluten avdelning på ett ungdomshem. Hon är tvångsomhändertagen för att hon är en fara för sig själv. Flera gånger har hon druckit så mycket att hon har blivit spritförgiftad och varit nära att dö.
Innan Jacky började dricka och strula spelade hon tennis. Hon var riktigt duktig, och började spela när hon var väldigt liten
När Jackys mamma dog blev allt fel. Både Jacky och hennes pappa var väldigt ledsna, men pappan klarade inte att prata med Jacky om det. Detta gjorde att Jacky kände att hennes pappa inte sörjde mamman. Pappan tog undan alla mammans saker och alla fotografier av henne. När han var iväg på en kurs träffade han Anne, som han nu har gift sig med. Jackys pappa skjutsade henne till tennisen och blev glad när det gick bra, eftersom han ville att hon skulle kunna vara glad och gå vidare efter att mamman dött. Samtidigt kämpade Jacky med tennisen, för att hennes pappa skulle bli glad och stolt. Men till slut orkade inte Jacky, hon klarade inte att kämpa mer. Det var då allt gick snett och Jacky började dricka.
Sista chansen är Marta Söderbergs debutbok. Hon har tillbringat flera år inom ungdomsvården, vilket kan bidra till att hon beskriver Jacky och miljön Jacky lever i så väldigt trovärdigt.
Delar av boken handlar om Jacky som fjortonåring på en sluten avdelning, och andra delar är tillbakablickar på Jackys förflutna. I början av boken är det mycket man inte förstår, men ju längre man kommer desto mer faller på plats.
Sista chansen är en riktigt, riktig bra bok som berör enormt mycket. Den är skriven på ett väldigt trovärdigt sätt, och jag tycker att sättet den är uppbyggd på är väldigt bra.

3 kommentarer:

 1. Gud vad den verkade bra! :D
  Ska läsa den! mamma får beställa den ;D

  SvaraRadera
 2. Läste den när jag åkte hem från Frankrike förra veckan. Verkligen en helt underbar bok som bör läsas av de flesta..

  SvaraRadera
 3. Jag läste den och blev helt besatt!! Sen så såg jag den här och blev bara tvungen att läsa vad du tyckte om den!
  Alla borde läsa den. Det kändes som om man lärde sig något i den.

  SvaraRadera