22 april 2008

Saffys ängel


Saffys ängel är den första boken i serien om syskonen Casson. Den är skriven av Hilary McKay. De andra böckerna heter Indigos stjärna, Rose, Caddy för alltid och Ensam Rose. Den femte och sista boken, Ensam Rose, kom ut ganska nyligen. Jag började läsa den, och sedan blev jag sugen på att läsa dem andra, så jag läste dem. Det funkade jättebra att göra så, man måste inte läsa dem i ordning.
Familjen Casson består av Cadmium (hon kallas alltid för Caddy), Saffron (som alltid kallas för Saffy), Indigo, Rose och deras mamma, Eve. De har fått namn efter färger därför att både mamman och pappan är konstnärer.
En dag märker Saffy att hennes färg, saffron, inte finns med på färgkartan som finns i huset. Hon frågar sin mamma om det och får veta att hon egentligen är adopterad. Hennes mamma var Eves syster, Linda. Linda bodde i Siena. Hon dog i en bilolycka, och då fick Saffron bo hos sina kusiner.
En dag dör barnens morfar. När de läser hans testamente står det att Saffy ska få ängeln av sten. Ängeln i trädgården. Det verkar som om den här ängeln finns i Siena, men ingen annan tror att den existerar.
Saffy får en vän som heter Sarah och sitter i rullstol. Sarah ber sina föräldrar att de ska åka till Siena. Till slut får hon som hon vill. Saffy och Sarah kommer på att Saffy ska smugglas med till Siena, och på vägen dit bara dyka upp. När de kommer till huset där Saffy bodde finns inte ängeln där. En kvinna som bor i huset berättar att ängeln inte finns där, den tog Saffys morfar med sig.
När Saffy ringer och berättar det för sina syskon börjar de leta efter ängeln. Indigo kommer på att den borde vara i Wales, eftersom morfadern har bott där. Där finns huset som var testamenterat till Caddy, men som var sålt, och den trasiga gamla bilen som han hade testamenterat till Indigo. De åker dit och letar efter ängeln.
När Saffy kommer hem har de hittat ängeln, men den är inte riktigt som de har väntat sig.
Jag tyckte att boken var jättebra därför att jag gillar personerna som den handlar om och därför att den är ganska rolig.

1 kommentar:

  1. Saffys ängel?Det låter typ som nån
    dikt!


    Iktoro

    SvaraRadera